Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin eski Madımak Oteli binasının istimlak bedeliyle ilgili verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine bedelin yeniden tespit edilmesi için aynı mahkemede açılan dava sonuçlandı.

Kamulaştırıldıktan sonra Sivas Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının yeni istimlak bedeli 7 milyon 691 bin 283 lira olarak belirlendi.

Binanın ilk kamulaştırma bedeli 5 milyon 601 bin 225 lira ile son karardaki istimlak bedeli 7 milyon 691 bin 283 lira arasındaki fark olan 2 milyon 90 bin 58 liranın, karar duruşması öncesinde İl Özel İdaresi'nce ilgili hesaba
aktarıldığı kaydedildi.

Kararı, hem İl Özel İdaresi'nin hem de binanın kamulaştırılmadan önceki varislerinin temyiz hakkı olduğu belirtildi.

Madımak Oteli'nin kamulaştırma süreci

Madımak Oteli'nin kamulaştırma süreci, "Alevi Çalıştayı" kapsamında dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla 24 Şubat 2010'da Sivas'ta yapılan değerlendirme toplantısıyla başlamıştı. Otelin kamu tarafından istimlak edilmesi kararının alındığı bu toplantının ardından Devlet Bakanlığı, otelin istimlak yoluyla kamulaştırılması için ayrılan ödeneği Sivas Özel İdaresi Genel Sekreterliği hesabına göndermişti.

Binanın kamulaştırma bedeli konusunda taraftarlar arasında anlaşma sağlanamayınca uzlaştırma kurulu oluşturulmuştu. Bu kurulun yaptığı çalışmalardan da sonuç alınamayınca konu mahkemeye intikal etmişti.
Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 23 Kasım 2010'da eski Madımak Oteli'nin "kütüphane, sosyal hizmet, eğitim, kültür ve sanat amaçlı kullanılmak üzere" 5 milyon 601 bin 225 lira 10 kuruş bedelle kamulaştırılmasına karar vermişti.

Kamulaştırma kararının ardından otelin tapusu İl Özel İdaresi'ne geçmiş, otel sahipleri binayı boşaltarak anahtarını İl Özel İdaresi'ne teslim etmişti. Düzenleme sonucunda otel binası, içinde çocuk kütüphanesi ve bilim merkezinin de bulunduğu bilim ve kültür merkezine dönüştürülmüştü.

Yargıtay, bedelle ilgili ilk kararı bozmuştu

Mahkemenin istimlak bedeliyle ilgili verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine bedelin tespiti için yeniden görülmeye başlayan dava kapsamında 18 Kasım 2011'de bilirkişi heyetince binada keşif yapılmıştı.

Binada ve otelin bulunduğu Eski Belediye Sokak'ta cihazlarla ölçüm yapan bilirkişi heyeti, rayiç bedeli tespit etmek için kentteki bazı otelleri de incelemişti. Bilirkişi raporu ve bilirkişi ek raporları önceki duruşmalarda mahkemeye sunulmuştu. Mahkeme, 15 Mart 2012'de yapılan duruşmada, keşfin ardından hazırlanan bilirkişi raporu ve bilirkişi ek raporuna göre ara karar vermişti. Ara karara göre, binanın yeni istimlak bedeli 7 milyon 691 bin 283 lira olarak belirlenmişti.



Cnn Türk