Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni arasındaki görüşmede, iki ülke Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin tazminat anlaşmasının detaylarını görüşmek üzere bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Üst düzey bir diplomatik yetkilinin verdiği bilgiye göre, Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek tazminat konusu hızla sonuçlandırılmak isteniyor.

Yetkili, pazarlık sürecinin diplomatlarca değil, bu konuda uzmanlaşmış bir avukat tarafından yürütülmesi gerektiğini vurgularken, “Dışişleri’ne düşen, avukatların varacağı tazminat anlaşması üzerinden İsrail ile bir devletlerarası anlaşma imzalamaktır. Diplomatların para pazarlığı yapması söz konusu olamaz” yorumunu yaptı. Yetkililer, dünyadaki tazminat anlaşmalarına dikkat çekerken, görüşmelerin sonunda Türkiye ile İsrail arasında bir anlaşma imzalanacağını belirterek, “Mutabakattaki Adem-i Mesuliyet ilkesi gereği iki devlet anlaşma imzaladıktan sonra tazminatı ödeyene yönelik davalar düşer” dedi.

Hukukçulara göre, devlet anlaşma yapsa dahi aileler tazminatları reddedip davaları devam ettirebilir. Devlet aileleri ikna edemezse, aileler, İsrail’le kabul etmedikleri bir anlaşma imzalandığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne de dava açabiliyor.