Tedavi görmekte olduğu hastanede önceki gün hayatını kaybeden Menderes'in Yassıada avukatı, eski Gençlik ve Spor Bakanı Talat Asal (90), dün son yolculuğuna uğurlandı.


TBMM'de düzenlenen ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı törenin ardından Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı. Taziyeleri oğlu Ferda Asal, kızı Cana Asal ve torunları kabul etti. Tabutu, Türk bayrağının yanı sıra 1968-70 yılları arasında başkanlığını yaptığı Beşiktaş'ın bayrağı ile sarıldı.

27 Mayıs cuntasının açık tehdidine rağmen Yassıada'da Menderes'in avukatlığını üstlenen, idamların ardından da tepki olarak avukatlığı bırakan Asal'ı uğurlamaya çok az kişi geldi. Bir dönem, 'hukuk kahramanı' olarak anılan bir ismin, neredeyse 'bir avuç' cemaatle uğurlanması 'vefasızlık' olarak nitelendi. Gözler, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u aradı. CHP'li siyasetçi Hikmet Çetin, Asal'ı son yolculuğuna uğurlamaya gelirken DP'den hemen hiç kimsenin olmaması dikkat çekti. Cenazaye katılan isimlerden eski bakan Saffet Arıkan Bedük, bu duruma tepkiliydi. Bedük, "Ben siyasetin tamamının burada olmasını beklerdim. Onunla beraber siyaset yapmış insanların bugün musalla taşında onunla helalleşmesini, vedalaşmasını isterdim. Kendisi bir vefa örneğiydi ama vefasızca uğurlandı." dedi.

Parkinson hastası olan Talat Asal, 40 gün kadar önce İstanbul'daki evinde düşerek kalça kemiğini kırmıştı. Hemen İstanbul Bayındır Hastanesi'ne kaldırılmış, hafta başında da Ankara Bayındır Hastanesi'ne sevk edilmişti. Fakat buradaki tedavi süreci devam ederken hayata gözlerini yummuştu.



ZAMAN