Kamuoyunda tartışmalar yaratan Hükümetin “Okullarda Serbest Kıyafet” kararı Milliyetçi Hareket Partisi tarafından bilimsel bir şekilde ele alındı. Milliyetçi Hareket Partisi Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Zühal Topcu gözetiminde Türk toplumunun bütün sosyal kesimlerini yansıtan bir örneklem üzerinde uygulanan anketin sonuçları ortaya çıktı. Milliyetçi Hareket Partisi okulların toplumsal yapının bir parçası olduğunu kabul etmekte ve okulların fonksiyonunu aynı zamanda öğrencilere toplumsal değerleri aktaran, zenginleştiren ve öğrencileri toplumla bütünleştiren kurumlar olarak görmektedir. Bu düşünceden hareketle önlüğün çıkarılması, tek tip giyim kıstasının kaldırılması aileler arasında maddi ve fiziki uçurumların çocuklara yansımasına zemin hazırlayacaktır.
 
Özellikle, dar gelirli ailelerin çocukları, daha iyi bir duruma sahip ailelerin çocuklarına özenecek; kıskançlık, kompleks ve eziklik duyguları maalesef ortaya çıkabilecektir. Bu da yeni açmazların, yeni sorunların yeşermesine kaynaklık edecektir. Bu itibarla, kıyafet serbestliğinin kutuplaşmalara, sosyal yaralara sebebiyet vermemesine özen ve dikkat gösterilmelidir. Yetişme çağındaki evlatlarımızın hem bedenen, hem de zihnen tam ve sağlıklı olmaları öncelikli olarak ele alınmalı, ekonomik ve sosyal eşitsizlikler mümkün mertebe törpülenmelidir. Bir kişinin toplum yapısı içinde öğrenci olduğunun anlaşılabilmesini temin etmek ve belirsizlikleri gidermek için lazım gelen önlemleri almak Milliyetçi Hareket Partisi için önemli bir husustur. 

Başörtü konusuna gelince İmam-Hatiplerde okuyan ve seçmeli ders olarak Kuran-ı Kerim dersini alan öğrencilerin başlarını örtmesi insani ve İslami açıdan en tabi haklarıdır. 

Milliyetçi Hareket Partisi Kılık Kıyafet Yönetmeliğinin ülkemiz eğitim sistemi üzerindeki etkilerini (Veli-Öğretmen-Öğrenci) saha çalışmasıyla detaylı olarak incelemiştir. Bu saha çalışması 30 ilde 1813 veli, öğretmen ve öğrenci ile yapılmıştır. Buna göre,
*Kılık Kıyafet Yönetmeliği (KKY) uygulaması ile öğrencinin güven duygusunun yükseleceği ve akademik başarıya olumlu yansıyacağı dair sorusuna öğrenci-öğretmen ve veliler “Katılmıyorum” cevabı yüksek oranda gelmiştir.

*“KKY ile öğrenciler arasındaki gelir farklılıkları net olarak ortaya çıkar” sorusuna öğrenci, veli ve öğretmenler %81 gibi büyük bir çoğunlukla katıldıklarını bildirmişlerdir.

*Öğrencilerin yarıya yakını, veli ve öğretmenlerin büyük çoğunluğu “okullarda isteyen istediğini giyme özgürlüğüne sahip olmalı” sorusuna katılmamışlardır.

*Öğrencilerin büyük çoğunluğu okullara uzun saçlı gelinmesini doğru bulurken, yanı sıra saçlarını nereye uzatabileceklerini ve saçlarını istedikleri renge boyayıp boyayamayacaklarını sormuşlardır. Veli ve öğretmenler ise öğrencilerin saç uzatmalarına çok sıcak bakmadıkları ve sınırlamalar getirilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

*“KKY ile öğrencilerin okullarda sergiledikleri davranışlar olumsuz yönde etkilenecektir” sorusu öğrencilerin %51’i, öğretmenlerin %71’i ve velilerin ise %60’ı öğrencilerin davranışlarının olumsuz yönde etkileneceğini vurgulamışlardır.

*Öğrenci serbest kıyafete evet demesine rağmen, öğrencilerin %67’si öğretmenlerin %80’i ve velilerin de %74’ü bunun öğrenci davranışlarını olumsuz olarak etkileyerek disiplin problemlerine yol açacağını belirtmiştir.

*“Okullarda derslerden ziyade Yarın Ne Giysem? kaygısı oluşur.” sorusuna yönelik öğretmenlerin %83’ü, velilerin %79’u ve öğrencilerin de %73’ü bu durum ile ilgili kaygılarını bildirmişlerdir.

*“KKY ile aileler maddi ve manevi yönden zor durumda kalacaktır”  sorusuna öğrencilerin %74’ü, öğretmenlerin %83’ü ve velilerin %75’i katıldıklarını bildirirken, özellikle 2.000 TL ve altı gelir düzeyindeki veliler ve öğrencilerin tamamına yakınının bu soruyu destekledikleri görülmektedir.

*En önemli konulardan bir tanesi de Milliyetçi Hareket Partisinin özellikle vurguladığı “İmam-Hatiplerde ve Seçmeli Kuran Derslerinde isteyen öğrencilerin başörtüsü takabilmelidir” sorusuna velilerin %71’i, öğrencilerin %65’i ve öğretmenlerin % 55’i olumlu görüş bildirmiştir.