Avukat Cahit Velibeyoğlu, 'küçük bir araştırmayla' Milli Piyango’nun düzenlediği şans oyunlarında son 42 haftada 29 büyük ikramiyenin Çankaya, Pendik ve Muratpaşa ilçelerine çıktığını öne sürmüştü. Velibeyoğlu, “Bu imkânsız. Dolandırıldığımı düşünüyorum” diyerek şikâyetçi olmuştu.

 

Milli Piyango İdaresi'nden yanıt gecikmedi. Yapılan yazılı açıklama şöyle: 

BİNLERCE ÇEKİLİŞİN TEKİNDE BİLE HİLE OLMADI 

Son günlerde, görsel ve yazılı medyada, Cahit Velibeyoğlu isimli bir avukatın beyanlarına atfen, İdaremizce oynatılan sayısal oyunlarda son 42 haftada 29 büyük ikramiyenin 3 ilçeye çıktığı (Çankaya, Pendik, Muratpaşa) ve bu durumun şaibeli olduğuna ilişkin yayınlar yapılması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

İdaremizce 1996 yılından beri sayısal oyunlar oynatılmakta olup, halen haftada 4 sayısal oyunun çekilişi (Sayısal Loto, Süper Loto, Şans Topu ve On Numara) yapılmaktadır Bu çekilişler halka açık olarak, çekiliş heyeti ve noter huzurunda yapılmakta ve görüntüler kayıt altına alınmaktadır. Nitekim, İdaremiz, kurulduğu yıl olan 1939’dan bu güne kadar (73 yıldır) kesintisiz olarak şans oyunları çekilişi yapmakta olup, bu süre içinde yapılmış olan binlerce çekilişin bir tekinde bile hile ya da usulsüzlük saptanmamıştır.

İdaremizce son 42 haftada 168 adet sayısal oyun çekilişi yapılmış ve 221 adet büyük ikramiye sahiplerini bulmuştur. Bu ikramiyelerin 13’ü Ankara/Çankaya, 9’u Antalya Muratpaşa, 6’sı ise İstanbul/Pendik ilçesine isabet etmiştir. İstatistiksel olarak, son 42 haftada Türkiye çapında oynanan kolon sayısının % 7.85’i bu ilçelerde oynanmış, buna karşılık büyük ikramiyelerin % 12.66’sı bu ilçelere isabet etmiştir. Şanslı ilçeler bazında gayet olağan olan bu durumun “Normal şartlarda imkansız olduğu, bu kadar yüksek tesadüf olamayacağı” gibi ifadelerle çarpıtılarak sunulmasının önyargılı olduğu değerlendirilmektedir.

'SÖZ KONUSU İLLERİN TEK ŞANSLI İLÇELER BUNLAR DEĞİL'

 Söz konusu üç ilçe, anılan illerin tek şanslı ilçeleri de değildir. 221 büyük ikramiyenin 8‘i İstanbul Kadıköy’e, 7’si Avcılar’a, 6’sı Fatih’e, 8’i ise Ankara Yenimahalle’ye isabet etmiştir. Türkiye çapındaki toplam 5000 sayısal oyun bayisinin 2077 adedinin İstanbul, Ankara ve Antalya’da olduğu, aynı zamanda bu illerin en yüksek oyun hasılatına sahip iller içinde yer aldığı göz önüne alındığında, söz konusu durumun gayet olağan olduğu aşikardır.

 Hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamayan bu asılsız iddialara en iyi cevabı, İdaremize duyduğu güvenle şans oyunlarımızı her yıl artan tutarda oynayan milyonlarca iştirakçimiz vermektedir.

 Söz konusu asılsız iddialara ilişkin hukuki yollara başvurulacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.