Ancak 'evet' yazılı mühürlerin toplatılmasına ilişkin kararı, iki partinin başvurusundan bir gün sonra jet hızıyla verdi. Buna göre 151 bin 546 sandıktaki mühürler toplatılarak, yerine 'tercih' yazılı mühürler kullanacak. Bunun önemli bir maliyet çıkaracağı belirtiliyor.

YSK, referandumda hayır oyu vereceğini açıklayan DP ve DSP'nin 13 Ağustos'ta yaptığı başvuruyu bir gün sonra, dün karara bağladı. İki parti, 'evet' yazılı mühürlerin seçmenin tercihini etkileyeceği gerekçesiyle YSK'ya başvurmuştu.

Kararda, 3376 sayılı Anayasa Değişikliğinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'da "Halkoylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır." hükmünün yer aldığı kaydedildi. Halkoylamasıyla ilgili kanunda özel işaret bulunan mühürlerden ne tür bir mühür kullanılacağının açıkça belirlenmediği, bu nedenle sandıklarda 'evet' mührünün de kullanılmasına karar verildiği belirtildi. Ancak hem siyasi partiler hem de medyada yer alan eleştirilerin dikkate alındığı ifade edildi. YSK Başkanı Ali Em, tayinleri çıkan 200 bine yakın memurun oy kullanmalarının önündeki engelin ise kaldırılamayacağını açıklamıştı.

YSK'nın aldığı bu karar ile mühür değişimi için önemli bir maliyet ortaya çıkacak. YSK'nın elinde ne kadar 'tercih' mührü bulunduğu bilinmiyor. Ancak 100 bin mühür yapılması halinde maliyetin 5 milyon TL'yi bulabileceği belirtiliyor. Mühürlerin pirinç olduğu için el işçiliğiyle yapıldığını anlatan Gülmum firmasının sahibi Ercan Gül, bunun da maliyeti artırdığı bilgisini verdi. Bir mührün fiyatının ortalama 60-80 TL arasında olduğunu belirten Gül, bu rakamın ihaleyle bile 50 TL'nin altına düşeceğini zannetmediğini ifade etti. Gül, 12 Eylül'deki referanduma binlerce mührün yetişmesinin de çok zor olduğunu söyledi. Mühürlerin yetiştirilmesi için birkaç firmanın imalata ortak olması gerektiğini söyleyen Gül, firmaların çoğalmasının da maliyeti olumsuz etkileyeceği görüşünde. Adil Mühür sahibi Adil Yılmaz da seçimlerde kullanılan mührün ortalama fiyatının 30-40 TL arasında değiştiğini bildirdi. İhale ve anlaşma yöntemiyle fiyatın 10-15 TL'ye inebileceğini anlatan Yılmaz, mührün hazırlanmasının da uzun zaman aldığının altını çizdi.

 

Emekliler 'evet' diyecek

Emekli Birliği Sendikası (Emekli-Bir-Sen) da referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı. BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu'yu ziyaretinde açıklamalarda bulunan sendikanın Genel Başkanı İsrafil Odabaşı, anayasa paketinde eksiklikler olmasına karşın hak ve özgürlükleri genişlettiğini bildirdi. Anayasa değişikliğinin ülkeye olumlu şeyler katacağını kaydeden Odabaşı, "Muhalefetin 'hayır' kampanyasının tutarlı olmadığı için, paket darbeciler ve Kenan Evren'e yargı yolu açtığı için 'evet' diyeceğiz." dedi. MEVLÜT KARABULUT ANKARA