Son zamanlarda hâkimlerin özellikle aile kavgaları, sınır ihlalleri, akrabalar arası anlaşmazlık gibi olaylarda mahkeme kapısına gelenlere yapıcı cezalar vermesi, ilginç kararlar çıkmasına neden oldu.

Ceza kanunlarındaki değişikliklerin mimarlarından Meclis Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’den yapıcı ve caydırıcı bir ceza önerisi geldi.

Habertürk’e konuyu değerlendiren, Köylü şöyle dedi: “Hâkimler basit suçlarda uyguladıkları seçenek yaptırımlarda başarılı örnekler vermeye başladı. Karadeniz’de kadınlara ‘düğün ve nişanlara gitmeme’ cezası verilmesi etkili bir yaptırım. Bence yerinde ve caydırıcı olacaktır. Kadınlar en çok küçük yerlerde bunlardan etkilenir. Çünkü hiçbir yere gitmezler ama düğünleri kaçırmazlar.

Bence bundan da etkili küçük ama caydırıcı cezalar olabilir. Mesela kadınlar en çok neden vazgeçemiyor, ona bakmaları lazım. Bence dizilerden vazgeçemezer. Son zamanlarda kadınlar arasında dizi bağımlılığı çok arttı. Her işlerini buna göre ayarlıyorlar. Bu tür bir seçenek yaptırım gerektiğinde, hâkimler ‘dizi izlememe’ cezası verse bu çok etkili ve caydırıcı bir seçenek yaptırım olacaktır.”



İHA