Baro İnsan Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen 'Değişim Sürecinde Türkiye'de İnsan Hakları' paneli Belediye Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yazar Cengiz Çandar, Altan Tan ve Mümtazer Türköne'nin konuşmacı olarak katıldığı paneli, aralarında sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi izledi.

'MÜMTAZER DIŞARI' DİYE BAĞIRDILAR

Panelde, son konuşmacı olan Mümtazer Türköne sıra kendisi geldiğinde salonun balkon kısmında oturan bir grup genç alkış ve ıslıklar ile protesto başlattı. 'Mümtazer dışarı' sloganları atmaya başlayan gruba, salonda bulunan bazı gençler de alkışlarıyla destek verdi.

Paneli yöneten ve Baro yöneticilerinin grubu sakinleştirmeye yönelik konuşmaları da sonuç vermedi. Slogan atan ve zaman zaman bireysel olarak Türköne'ye yönelik tepkili sözler sarf eden gruptaki bazı kişiler ellerinde bulunan gazeteleri de aşağı attı.

TEPKİLERE ALKIŞLAR KARŞILIK VERDİ

Grubun ikna çabalarına olumsuz yanıt verip slogan atması ve Türköne'yi yuhalamayı sürdürmesi üzerine, panele kısa süre ara verildi. Protesto karşısında şaşıran ve gelişmeleri ayakta izleyen Mümtazer Türköne ise tepkilere alkışla karşılık verdi.

Kısa aranın ardından yeniden başlayan panelde Türköne'nin konuşma girişimi, alkış ve 'Dışarı' sloganları nedeniyle yarıda kaldı.

Salonda bulunanların da tepkisine yol açan gelişme sonrası balkon bölümünden dışarı doğru yönelen protestocu grup içerisinde tartışma çıktı. Sebebi bilinmeyen tartışma sırasında bir anda protestocu bazı gençler, tekme tokat kavga etmeye başladı. Kısa süreli kavga, grupta yer alan kişiler ve özel güvenlik görevlilerin araya girmesiyle büyümeden sona erdirildi.

TÜRKÖNE: YANLIŞ BİLGİLER ALMIŞLAR

Protestoların sürmesi ve panele son verilmesiyle Türköne, çevresindeki avukat ve sivil polislerin nezaretinde salondan ayrıldı.

Islıklı ve alkışlı protestolar arasında salondan çıkan Türköne, gazetecilerin sorusu üzerine kendisine tepki gösteren gençlerin yanlış bilgilendirildiğini ifade ederek, "Maalesef beni dinlemeye gelen Urfalı vatandaşların, dinleme özgürlüğünü engellediler.

Söyledikleri ve anladığım şeyler yalan yanlış şeyler. Yanlış bilgiler almış, bu yanlışlığı düzeltmeye de fırsatta vermediler. Bu gece yaşananlar, 10-15 kişinin marifeti, ama olur böyle şeyler. Gençlik taşkınlığı, üzerinde çok fazla durmanın anlamı yok" dedi.



Hasan KIRMIZITAŞ-Ömer PINAR/ŞANLIURFA (DHA)