ANKARA - Mütekabiliyet yasasıyla Türkiye'den ev ve arazi almaya başlayan Arap yatırımcılar Türkiye'de daha uzun kalmak istiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'den ev ve arazi almaya başlayan Ortadoğulu zenginlerin oturma süreleriyle ilgili çalışma yapıldığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'den ev ve arazi almaya başlayan Ortadoğulu zenginlerin oturma süreleriyle ilgili Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışma yaptıklarını belirtti.

Bakan Bayraktar, "Oturmak için bir izin var, ama bunun süresini uzatmak için bir çalışma yapıyoruz. ABD de olduğu gibi belli bir rakamın üzerinde gayrimenkul alanlar, belli bir miktarın üzerinde yatırım yapanlar sadece 3 ay değil, biraz daha fazla ülkemizde kalsınlar. Bu imkanı verelim ki 3 aydan çok daha uzun süre kalabilsinler. Bunları biraz daha esnetelim" dedi.

"Kentsel dönüşümde her kesimin desteğini alacağız"

Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Yasası'nın haftaya mecliste görüşülmeye devam edileceğini ifade eden Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde her kesimin desteğini alacaklarını bildirdi. Bakan Bayraktar "Bunu biz halkımızla birlikte yapacağız. Belediyelerle birlikte yapacağız. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Evi yıkarken tarafların anlaşmaya varması gerekiyor"

Evi yıkarken tarafların anlaşmaya varması gerektiğinin altını çizen Bakan Bayraktar, "Evimi yıkacağım ama bir kişi anlaşmaya rıza göstermiyor. O zaman diyeceğiz ki siz anlaşın, anlaşmanızı noterde yapın, bize getirin. O anlaşmayan kişinin yerine de biz parasını ödemek suretiyle size satacağız. Ha siz alamadınız veya almadınız, o zaman Hazine adına alacağız" dedi.

"Tapusunu alsın bir an evvel cebine koysun"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2B arazileriyle ilgili "hak sahipleri altı ayı beklemesin" açıklamasını değerlendiren Bakan Bayraktar şu açıklamalarda bulundu:
"Türkiye'nin daha hızlı büyümesi için böyle bir şey söylenmiştir. Bu aslında çok önemli vatandaşımızın buna duyarlılık göstermesi lazım. Bir an evvel tapusunu alsın, cebine koysun, rahatlasın, son günü beklemesin diye ben de aynı şeyi vatandaşımıza salık veriyorum. Ben de vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum: Son güne kalmasın, bir an evvel başlasın ki aksaklıklar varsa onlar da bu süreç içinde giderilebilsin."

"2B'nin yüzde 90 parası kentsel dönüşüme harcanacak"

Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde en büyük parasal kaynağın 2B arazileri olduğunu, 2B'nin yüzde 90 parasının kentsel dönüşüme harcanacağını da belirtti. Bakan Bayraktar, çıkan yasalarla gayrimenkul sektörünün canlanacağını ifade ederek, "İstanbul'da, Antalya'da, Muğla'da, ülkenin çeşitli yerlerinde statik duran, stabil duran arsalar var, araziler var. Bunlar ne olacak? Ekonomiye girecek, servis edilecek, bunlar sahiplenilecek. Bunları kullananlar tapu sahibi olacak. Bir miktar devlete para ödeyecek. Devlet buradan çok ciddi şekilde kasasına, hazinesine para alacak" diye konuştu.



Dünya