SELÇUK GÜLTAŞLI BRÜKSEL  
Daha önce 1991 ve 2003’teki Körfez savaşları sırasında NATO’nun Türkiye’ye yerleştirdiği Patriot savunma sistemleri 3. defa bu kez 911 km’lik Suriye sınırına yerleştirilecek. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, müttefiklerin Patriot kararının onaylanmasının ardından her ülkenin kendi iç sürecinin başlayacağını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ardından Suriye’yi kimyevi silahlar kullanmama konusunda sert şekilde uyaran Rasmussen, kimyasal tehdidin ciddileşmesi üzerine Türkiye’nin Patriotlara ihtiyacının arttığını ifade etti. Başta NATO Genel Sekreteri olmak üzere İttifak yetkilileri dün sık sık Patriotların tamamen müdafaa amaçlı olduğunu, Suriye’ye yönelik kullanılmalarının söz konusu olmadığını vurguladı. NATO yetkililerinin ısrarla altını çizdikleri diğer konu ise Suriye’de herhangi bir uçuşa yasak bölge hazırlığında olmadıklarıydı. NATO kararının ardından açıklama yapan Ankara’da Patriotların tamamen müdafaa amaçlı olduğunu ve uçuşa yasak bölge kurulmasıyla da hiç bir alakası olmadığını vurguladı.
 
NATO dışişleri bakanlarının hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye mevzilenmesini onaylamalarının ardından Hollanda, Almanya ve ABD’nin Patriotları Suriye sınırına göndermesi bekleniyor. Hollanda ve Almanya meclisleri Amerikan yapımı Patriotların PAC-3 modelini gönderme sürecine müdahil olurken, ABD’nin tedarikte eksiklik olması durumunda takviye yapacağı belirtiliyor. Meclislerinin onay vermesi durumunda ‘birkaç yüz’ Alman ve Hollanda askeri de füzelere eşlik edecek. Ne kadar füze ve askerin mevzileneceği ise NATO Askeri Komitesi’nin şu an Türkiye’de devam eden araştırmalarından sonra kaleme alacağı rapora göre netleşecek.
 
Rasmussen, dünkü açıklamalarında Patriotların ‘birkaç hafta içinde’ Türkiye’de mevzilenmiş olacağını ifade etti. Hacmi dolayısıyla uçaklarla nakliyesi zor olan Patriot sistemlerinin Türkiye’ye deniz yoluyla taşınması planlanıyor. 1991 ve 2003’te Irak sınırına yerleştirilen Patriotlar kullanılmamış, savaştan birkaç ay sonra sökülmüşlerdi. Yaklaşık 30 yıl önce kullanılmaya başlanan Patriotlar, geçen sürede başarılı şekilde güncellendi ve önce savaş uçaklarına karşı çok etkiliyken şimdi cruise ile orta ve kısa menzilli balistik füzelere karşı da kullanılabiliyor.