İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, KCK soruşturması kapsamında tutuklu olan avukatlar Doğan Erbaş ve Aydın Oruç ile tutuksuz sanık avukat Baran Doğan katıldı. Duruşmada söz alan tutuklu avukat Doğan Erbaş, "Savcılık mütalaasında, benim katıldığım programda 'Abdullah Öcalan'ın aynı zamanda siyasi temsilcisiyiz' şeklinde bir cümle söylediğim belirtiliyor. Ancak ben böyle bir söz söylemedim ve söyleyenin kim olduğunun araştırılması için kayıtların yeniden incelenmesini istiyorum." talebinde bulundu. 

Erbaş'ın avukatı Özcan Kılıç ise, müvekkilinin tutuklandığı KCK soruşturmasına yargılandığı bu davanın dosyalarının dayanak gösterildiğini söyledi. Kılıç, "O soruşturma için savcılık bu dava dosyalarını istedi. O soruşturmada, bu dosyadaki iddialar göz önüne alındı ve mütalaada yer alan ancak müvekkilimin söylemediği cümle nedeniyle müvekkilim suçlanıyor. Bu davalara konu olan açıklamalar nedeniyle müvekkillerimin, avukatlık sınırını aştığı iddia ediliyor. Belki ileride bu dosyalar birleşecek bu nedenle o soruşturmanın akıbetinin beklenmesini talep ediyoruz." dedi. 

Mahkeme de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör örgütü KCK soruşturmasının akıbetinin sorulmasına karar verdi ve duruşmayı erteledi. 

Davanın Mayıs 2011 tarihli duruşmasında Savcı Selim Berna Altay mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un "Avukatlık görevini kötüye kullanmak" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Savcı, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata hakkındaki davalarda yargılamanın durdurulmasını, dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM'ye gönderilmesini talep etmişti. Sanık Mehmet Ali Birand hakkında açılan davanın "Basın Kanunu" kapsamında ortadan kaldırılmasının istendiği mütalaada, davanın 7 sanığının ise 1 yıl ile 28 yıl arasında değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Dört sanığın delil yetersizliğinden beraatinin istendiği mütalaada, 4 sanık hakkındaki davanın da ortadan kaldırılması istenmişti. 



(CİHAN)