İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Ogün Samast'ı 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Samast, suçu işlediği tarihte çocuk yaşta olması sebebiyle ceza indiriminden faydalandı. Ceza İnfaz Kanunu uyarınca hapis süresinin 3'te 2'sini yatacak olan Samast, tutuklu kaldığı 4 yıl hesap edildiğinde 10 yıl 8 ay sonra cezaevinden çıkacak. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, kararı tutarlı buldu. Mahkemeden kanunda yazılı hadlerin üst sınırından ceza verilmesini talep ettiklerini hatırlatırken, Samast'ın davalarının bitmediğini vurguladı: "Örgüte dahil olma suçuyla ilgili yargılama devam edecektir."

Hizmete yeni açılan Çağlayan'daki adliyede bulunan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Ogün Samast ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı önceki celselerde savcının esas hakkındaki mütalaasını verdiğini hatırlatarak Ogün Samast'tan esas hakkındaki savunmasını istedi. Ogün Samast, savunmasına ilişkin 15 sayfalık dilekçe sundu. Dilekçesini okuyan Samast, "Emin Çölaşan ve Ertuğrul Özkök başta olmak üzere Hrant Dink'i vatan haini gibi gösteren yazılar yazanlar beni suça sürükledi. Suçun yüzde 55'i bu kanunsuz yazıları ve manşetleri atanlardır." diyerek, suça sürüklendiğini söyledi. Samast'ın ardından avukatı Levent Yıldırım da 29 sayfalık savunma yaptı.

Kararını açıklayan mahkeme, Samast'a, "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan 5237 sayılı TCK'nın 82-1 uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme Samast'ın suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 21 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi. Mahkeme Samast'a "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da önce 2 yıl hapis cezası verdi. Ancak yine suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak cezayı 1 yıl 4 ay hapis cezası ve 600 TL adli para cezasına indirdi.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI: KARAR TUTARLI

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, katil zanlısı Ogün Samast'ın toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın tutarlı olduğunu söyledi. Çetin, "Ogün Samast'ın içinde bulunduğu örgüt, her şeyden önce birlikte yaşamamızı tehlike altına sokan ve sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de ilgilendiren son derece tehlikeli bir suç işlemiştir. Bu nedenle biz mahkemeden kanunda yazılı hadlerin üst sınırından ceza verilmesini talep etmiştik." dedi. Bu kararla Ogün Samast'ın davalarının bitmediğini belirten Çetin, "Örgüte dahil olma suçuyla ilgili yargılama devam edecektir. Bu ceza bizce alt sınırdan uzaklaşılmış olması nedeniyle en azından bundan böyle ortak yaşamımızı tehlike altına atacak bu tür suçları engellemesi bakımından önemlidir. Bu suç sadece bize özgü değil, daha geçen gün Norveç'te işlenen cinayeti de düşünürsek gerçekten dünyamız için artık çok tehlikeli boyutlara varacaktır." ifadelerini kullandı.

Tetikçi Ogün Samast'ın cinayet davası 4 yılda bitti. 1990 doğumlu Samast, 2 Temmuz 2007'de Yasin Hayal, Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 17 sanıkla birlikte "Dink cinayeti" davasında sanık oldu. Samast, 18 yaşını dolduruncaya kadar İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama gizli yapıldı. Ancak daha sonra Samast'ın dosyası ayrıldı. Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen 6008 sayılı kanun kapsamında Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına karar verdi. Samast'ın dosyası da Ekim 2010'da İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 4 yıllık yargılama boyunca, cinayetin Ergenekon örgütü bağlantısı gündeme geldi. Aile, özellikle Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz gibi Ergenekon sanıklarının araştırılmasını talep etti.


Zaman