‘Öcalan’a uygulanan tecridin kalkması’ ile ‘anadilde savunma ve eğitim’ talepleriyle başlayan ve 52 gündür 67 cezaevinde sürdürülen açlık grevlerinde hayati tehlike günlerine girildi. BDP çözüm için mesaisini artırırken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve BDP lideri Selahattin Demirtaş dün bir araya gelerek eylemcilerin son durumunu görüştü. Görüşmede 7-8 eylemcinin durumunun kritik olduğu vurgulandı ve eylemcilerin koşullarına ilişkin talepler konuşuldu. 

700’e yakın mahkûm eylemi sürdürürken, kesintisiz açlık grevi yapan ve eylemi ölüm orucuna dönüştüren tutuklular, BDP’lilerin ve temas grubunun yakın takibine alındı. Bazı eylemciler ölüm orucundan vazgeçirilirken, son olarak BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Şakran Çocuk Cezaevinde açlık grevine başlayan 15 yaşındaki iki çocuğu eylemden vazgeçirdi. Buldan, Adalet Bakanlığı ’nın izniyle ve psikologlarla birlikte dün yüz yüze görüştüğü iki çocuğu 6 saalik çabayla ikna etti. Eylemini sonlandıran iki çocuk, cezaevi revirinde tedaviye alındı. Buldan, çocukların kendilerine 3 gün sonra açlık grevini neden bıraktıklarını anlatan bir mektup yollayacaklarını söyledi.Daha önce de 8 çocuk BDP’lilerin çabasıyla açlık grevini bırakmıştı. 

64 mahkûm, 12 Eylül ’den beri kesintisiz açlık grevinde. Bu mahkûmların, eylemde 52. günü geride bırakması, hayati tehlike riskini de artırıyor. Yaklaşık 10 mahkûmun durumu kritik aşamaya ulaştı. Vücut dirençleri büyük ölçüde düşen bu mahkûmların, cezaevindeki olumsuz koşullarda ortaya çıkabilecek ‘enfeksiyon’ gibi risklerden uzak tutulması gerekiyor. Bu nedenle eylemcilerin bulunduğu fiziki koşullarla ilgili bazı talepler ortaya çıktı. BDP Eşbaşkanı Selahatin Demirtaş ve milletvekili Sırrı Süreyya Önder , dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le bir araya gelerek bu talepleri iletti. Taraflar, hassasiyet nedeniyle basına açıklama yapmama kararı alırken, BDP’den gelen bilgi notunda, Demirtaş ve Önder’in, “Açlık grevlerindeki son durumu görüşmek üzere” Adalet Bakanı Ergin’i ‘ziyaret ettikleri’ belirtildi. 

‘Bugünden yarına değişir’
Edinilen bilgiye göre, taleplerin karşılanması konusunda henüz bir değişiklik olmadığından kısa vadede bir gelişme beklenmiyor. Ancak BDP ve Adalet Bakanlığı, durumları kötüleşen eylemcilerin yaşam standartlarını yüksek tutma ve kesintisiz açlık grevine yeni katılımları engelleme konusunda mutabakata vardı. 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da konuyla ilgili bir soru üzerine, “Bugün bir şeyler söylersek yarın farklı bir durum ortaya çıkabilir” dedi.



Komisyonda ‘sağlık tablosu’ ikilemi çıktı
Bolu’da önceki gün açlık grevi eylemcileriyle görüşen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu üyelerinden AK Parti Kilis Milletvekili Salih Dal, “18 gündür, 20 gündür, 51 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyenler vardı. Doktorların bize söylediğine göre 51 gündür açlık grevine devam eden bir kişide bulunması gereken özellikleri göstermiyorlar. Tabii doktorların görüşü önemli” dedi. BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, doktorların açlık grevi ile ölüm orucunu ‘karıştırdıklarını’ söyleyerek, “Ayakta duruyorlar. Ancak onlarla konuştukça ellerinin titrediğini, benizlerinin solduğunu gördüm” diye konuştu. 
Bu arada Adalet Bakanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada açlık grevinde olanların sağlık durumlarının kritik olmadığı belirtilirken, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise bazı eylemcilerin kritik sürece girdiğini söyledi..(Radikal)