Geçtiğimiz sene Cumhuriyet Anıtı ve çevresinde yaşanan olumsuzlukları hatırlatan Vali Mutlu, bu sene anıt için özel önlem alacaklarını açıkladı. 

Vali Hüseyin Avni Mutlu, "İstanbul Avrupa Birliği'ne Hazırlanıyor" projesi imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Taksim'de yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için alınan önlemleri sorması üzerine Vali Mutlu, 1 Mayıs'ın Türkiye'de ve bütün dünyada işçiler tarafından kutlanan önemli günlerden birisi olduğunu söyledi. Böyle bir günün anlamına uygun bir şekilde kutlanmasını önemsediklerini aktaran Vali Mutlu, İstanbul'da yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'na izin vereceklerini söyledi. 

1 Mayıs kutlamalarında yaşanan bazı olumsuzlukları hatırlatan Vali Mutlu, "1 Mayıs'a Taksim Meydanı'nda emekçilerimizin, işçi kardeşlerimizin bu özel gününde, Taksim Meydanı'nda milletimizin üzüntüsüne sebebiyet verecek, milli hassasiyetlerimizi rencide edecek, Taksim Meydanı'nda anıt çevresinde ve anıtta bir takım olumsuz ve insanları rahatsız edecek görüntüler verildiği taktirde bundan sonra açık söylüyorum 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusunda yeni bir karar alabilirim." dedi. 

Bu tür bir hareketi görmesi halinde, müracaat etmeleri halinde Taksim için müracaat eden ilgililer nezdinde işlem yaptıracağını belirten Mutlu, 1 Mayıs'ta Cumhuriyet anıtı ve çevresinde oluşacak olumsuzluklardan dolayı bu konuyla ilgili iznini daha dikkatli bir şekilde kullanacağını aktardı. 

Geçen yıl Cumhuriyet anıtı ve çevresinde yaşanan olumsuzlukları hatırlatan Vali Mutlu, bu yıl yapılacak kutlamalarda Cumhuriyet Anıtı ve çevresinde özel önlem alacaklarını bildirdi. Vali Mutlu şöyle konuştu: "Bunu sendika temsilcilerimizle de paylaştık. Gerekli hassasiyetleri göstermeleri ve meydana gelecek gruplar içindeki bir takım aşırı marjinal grupların kişilerin yapacağı hareketlere karşı kendilerinin de tedbir almalarını ve polisimizle ve devletin güvenlik kuvvetleriyle en bir sürtüşmeye girmemelerini de özellikle belirttim. Bütün bunlara rağmen aldığımız güvenlik tedbirlerine, koruma tedbirlerine karşılık meydanda en ufak bir sıkıntı yaşanırsa, kardeşlerimizin, işçilerimizin hakkı olan bu bayramın kutlanması noktasında Taksim dışında başka yerlere izin vermeye başlarım. Karşılığı ne olursa olsun izin vermem." 

Basın mensuplarının "Bu yönde bir istihbarat mı ulaştı?" şeklindeki sorusu üzerine Mutlu, "Bunu her zaman yapmaya gayret ediyorlar. Geçen yıl da bunu gördük. Bu tür terbiyesizliklere, aşırılıklara, milli hassasiyetlerimize, Atamıza, bayrağımıza, haysiyetimize, onurumuza el uzatacak hareketlere müsaade etmem. Bu yıl müsaade etmeyeceğiz." şeklinde konuştu. 

Kutlamalarla ilgili organizasyon komitesinin de sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Vali Mutlu şunları söyledi: "Onlar da kendi tedbirlerini alacaklar. Herkes sorumluluk içinde görevini kutlamasını yapacak. 'Ben sadece meydana çıktım kutlama yapıyorum. Bunun dışındakilere karışmam' demeyecek. Herkes kendi sorumluluğunu, tedbirini alacak. Bu tedbir çerçevesinde biz de tedbirimizi alacağız. Ama benim orada almış olduğum tedbirleri, emniyet güçleriyle bir çatışmaya, bir sıkıntıya getirecek olurlarsa, bundan sonra 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda herhangi bir gösteriye müsaade etmem. Bunu şimdiden ilan ediyorum." 



(CİHAN)