Vatandaşın kamu hizmetleriyle ilgili karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, 29 Mart 2013'ten itibaren başvuruları almaya başladı. Milletvekillerinin Ombudsmanlığa ilişkin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruların kabulünün başladığı tarihte, Kurumun iki farklı isimde resmi internet sitesinin faaliyete geçirildiğini, başvuru şartlarının da bu sitelerde ayrıntılı olarak yayınlandığını hatırlattı. Vatandaşların Kamu Denetçiliği Kurumu'nun resmi internet sitelerinden de başvuru yapabildiğini kaydeden Sağlam, Kuruma 29 Mart tarihinden 10 Mayıs'a kadar bin 769 şikayet başvurusu yapıldığını bildirdi. Sağlam'ın verdiği bilgiye göre, şikayet başvurularının büyük bölümünü idari kadro talebi, personel alımı, sigorta, emeklilik kesintisi, vergi, mülkiyet, adalet hizmetleri, bankacılık işlemleri, sınavlar, insan hak ihlalleri, sağlık, enerji, mahalli idarelerle ilgili konular oluşturdu. Kuruma Taksim Gezi Parkı ile ilgili de başvuru yapıldı.

KADINLARDAN DOĞUM ŞİKÂYETİ
Kadınlar ise kuruma en çok "doğum borçlanmaları" şikâyetinde bulundu. Kadın ve çocuktan sorumlu ombudsman Serpil Çakın'ın başında olduğu birime, şimdiye kadar 89 şikayet gelirken, bunlar arasında en dikkat çekici olanı "doğumdan önce SSK'lı çalışması olmayan kadınlar neden doğum borçlanmasından yararlanamıyor? Erkeklerin askerliğinde bu tip borçlanma sayılıyorsa, kadınların da SSK'lı olmadan çalıştığı yıllar borçlanmadan sayılmalı" oldu.

ERKEKLERİN SORUNU "ÇOCUK"
SABAH'a konuşan Serpil Çakın, birime çocuğunu göremeyen boşanmış babalardan da şikayet geldiğini anlattı. Çakın, babaların çocuklarını icra müdürlükleri aracılığıyla gördüklerini belirterek, bu uygulamanın kaldırılması için birime başvurduklarını belirtti. Çakın şimdiye kadar yapılan tüm başvuruların incelendiğini, tavsiye niteliğindeki kararların önümüzdeki aylarda sonuçlanacağını kaydetti.

ÜNİVERSİTEDE TACİZ
Kuruma bir başka dikkat çekici başvuru da öğretim üyesi kadından geldi. Hem fiziksel hem de psikolojik, sözlü tacize uğradığını ve yönetimin şikâyetini dikkate almadığını belirtirken, çocuklarla ilgili en çok başvuru da engelli çocukları bulunan ailelerden geldi. Ailelerin büyük bir bölümü çocukları için devletin verdiği "bakım yardımlarından" yararlanamadığını ifade etti.

UZUN SIRA DA BAŞVURU NEDENİ
Serpil Çakın, ombudsmana başvurma kıstasları hakkında şu bilgileri verdi: "İnsanlar sadece kendileri için değil çevrelerinde kadın ve çocuklarla ilgili gördüğü bir haksızlığı da kuruma şikayet edebilir. Karşılaşılan olumsuz tutum ve davranışlar için de başvuruda bulunulabilir. Örneğin, bir devlet kurumunda saatlerce sıra bekletilen bir kişi mağduriyetiyle ilgili ombudsmanın kapısını çalabilir."