Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile 3 kuvvet komutanı Yüksek Askerî Şûra öncesi emekliliklerini istedi. Dün akşam vakitlerinde gelen sürpriz haber, kamuoyuna önce istifa olarak yansıdı. Ancak daha sonra olayın istifa değil, emeklilik talebi olduğu ortaya çıktı. Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu yaş haddinden emekli olacaktı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'ın YAŞ toplantısı ile birlikte 2 gün sonra zaten emekli edilmeleri gerekiyordu. Genelkurmay Başkanı Koşaner'in ise iki yıl daha görev süresi bulunuyordu.

Bu haber üzerine Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel önce Başbakanlık'a çıktı. Ardından Erdoğan'ın da katılımıyla Köşk'te yapılan üçlü zirvede ordunun yeni dönemi ele alındı. Üçlü kararnameyle Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Böylece Özel'in Genelkurmay başkanlığı yolu açılmış oldu. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, YAŞ'ın planlandığı gibi 1-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşeceği kaydedildi. Açıklamada, Orgeneral Necdet Özel'in aynı zamanda Genelkurmay başkanvekili olarak atandığı belirtildi. Işık Koşaner'in emekliliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Koşaner veda mesajında darbe iddiasıyla tutuklu yargılanan muvazzaf subaylara destek verdi. -

Org. Necdet Özel, Işık Koşaner'in emekliliği ardından Genelkurmay Başkan Vekilliği'ne getirildi. Teamüllere göre Genelkurmay başkanı olması için 1 gün de olsa kuvvet komutanlığı yapması gereken Özel'le ilgili Bakanlar Kurulu kararı dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. 2007'de orgeneralliğe terfi eden Necdet Özel'in Genelkurmay başkanı olması bekleniyor.

Orgeneral Necdet Özel: 1950 yılında Ankara'da doğdu. 1969 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1970 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1978 yılına kadar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yapan Orgeneral Özel, 1980 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay subay olarak sırasıyla; Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Karargâhı'nda Harekât Plan Subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde Şube Müdürlüğü ve Genel Sekreterlik, Kara Harp Okulu Kurmay Başkanlığı, 17'nci Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

Orgeneral Necdet Özel, 1995 yılında tuğgeneralliğe terfi etti. 1999 yılında ise tümgeneralliğe yükselen Özel, 39'uncu Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı ile Kara Harp Akademisi komutanlığı yaptı. Korgeneralliğe terfi eden Özel, 7'nci Kolordu Komutanlığı ve K. K. Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Özel, 2007 yılında orgeneralliğe yükseldi. 2007-2008 yılları arasında Ege Ordu komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında da 2'nci Ordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Özel, 4 Ağustos 2010 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Kırgızistan Kahraman Madalyası, Romanya Askerî Yüksek Liyakat Madalyası ve Moğolistan Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan Orgeneral Necdet Özel, Kamuran Özel ile evli ve bir çocuk babası.

Kriz 4 saatte çözüldü

10.30-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında, YAŞ gündemli üçlü zirve başladı.

11.40-Orgeneral Işık Koşaner zirveden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan görüşmeyi sürdürdü.

16.46-Başbakan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

18.20-Genelkurmay Başkanı Koşaner ile 3 komutan emekliliğini istedi.

19.20-Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel, Başbakanlık'a geldi.

20.30-Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Org. Özel, Köşk'te görüştü.

21.45-Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'ne çıktı.

22.15-Jandarma Genel Komutanı Org. Özel, Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı kararname ile Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Zaman