Can, şunları belirtti: “Yargıtay, Danıştay ve HSYK’da yer alan üyeler, bu iktidarlarının devam edeceğini mi düşünüyorlar? Zaten bu kurumlar, şu anda politik kuruluşları olan kurumlar. Darbe yasaları zaten bu yetkiyi bu kurumlara veriyor. Demokratikleşmediği sürece belli bir ideolojinin yargısı olmaya devam edeceğiz. Batı’daki gibi yapabiliriz. Obama’nın dediği gibi, ‘Yes we can’.” Can, Hâkim ve Savcılar Kanunu’nun 14, Yargıtay, Danıştay, Avukatlık kanunlarının altı maddesinin değiştirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Dernek merkezindeki tahtada George Orwell’in “1984” adlı romanındaki “Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, bilgisizlik kuvvettir” sözlerinin yazdığını anımsatan Can, “Bu romandaki gibi, yargının üst mekanizmaları için mutlak güvenceler varken, kürsü yargıçları mutlak korumasızdır” dedi. Can, derneğin önerilerini şöyle sıraladı:

* “Mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte gördüğü” fiiller için hâkim ve savcıları meslekten ihraç yetkisi kaldırılsın. 

* HSYK’nın savunma almaksızın disiplin cezası verme yetkisi kaldırılsın.

* Hâkim ve savcıların gizli sicil dosyalarında, müfettişler tarafından tutulan “hal kâğıtları” yer almasın.

Milliyet