Bir bankanın Sivas şubesine elektrik faturası için otomatik ödeme talimatı veren Korkut Çulha, hesabında para bulunmasına ve abonelik sırasında elektrik dağıtım şirketine depozito yatırmasına rağmen 46,29 liralık faturası son ödeme tarihinde tahsil edilmeyince ortaya çıkan zararının karşılanması için hukuk mücadelesi başlattı.
4 BİN 100 LİRA ZARARA UĞRADI

Elektrik kesintisi sonucu buzdolabının arızalanması ve içindeki erzakların kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle 4 bin 100 lira zarara uğradığını iddia eden Çulha, banka ve elektrik şirketi hakkında Sivas Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne şikayette bulundu. Şikayeti değerlendiren hakem heyeti, elektrik şirketinin yaptığı işlemlerde hata olmadığı yönünde görüş belirterek, Çulha’nın banka hesaplarında yeterli miktarda nakit bakiyenin olmasına rağmen bankanın savunma, yasal, somut kanıt ve dahi karine sunamadığından, müşterinin beyanı doğrultusunda 4 bin 100 lira zararın bankaca karşılanmasına karar verdi. Hakem heyeti, bağlayıcı olmayan kararın, dava açılması halinde tüketici mahkemelerinde delil olarak kullanılabileceğini belirtti.

KURUMLAR BİRBİRLERİNİ SUÇLADI

Korkut Çulha, yaptığı açıklamada, bankada birçok abonelik için otomatik ödeme talimatı olduğunu söyledi. Otomatik ödeme talimatları dolayısıyla faturaları çok fazla kontrol etmediğini ifade eden Çulha, Eylül ayında büyük bir şok yaşadığını anlattı. Tatil dönüşü evde tarif edilemez bir kokuyla karşılaştıklarını aktaran Çulha, "Elektriğimizin kesildiğini, buzdolabının içinde bulunan tüm erzakların koktuğunu ve kullanılamaz hale geldiğini gördük" dedi. Çulha, 4-5 ay önce 2 bin 600 liraya satın aldığı ve ertelenen taksitlerini yeni ödemeye başladığı buzdolabındaki kokuyu gidermek için günlerce uğraştıklarını ancak kokunun hala geçmediğini belirterek, "Teknik servis, buzdolabının bu haliyle kullanılamayacağını ve iç kısmının komple değişmesi gerektiğini söyledi. Bunu karşılayacak durumumuz yok. Bunun üzerine zararımı karşılamaları için elektrik şirketini aradım. Şirket, sorunun bankadan kaynaklandığını söyledi. Banka da açma-kapama parası almak için elektrik şirketinin böyle bir yönteme başvurduğunu söyledi. İki kurum da birbirini suçladı" diye konuştu. Haksızlığa uğradığını düşünerek Sivas Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurduğunu ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu da arayarak şikayette bulunduğunu dile getiren Çulha, hakem heyetinin kararına çok sevindiğini söyledi. Çulha, haksızlığa uğrayan herkesin hukuki zeminde sonuna kadar hakkını araması gerektiğini sözlerine ekledi.