(DHA) -- "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 47. duruşması görüldü.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmada, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 148 sanık hazır bulundu.

YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ayrıca 24 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Ergin Saygun ve Ahmet Sinan Ertuğrul ise duruşmaya katılmadı. Daha önce Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edilen sanık Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin, bugün ameliyat olacağı öğrenildi.

Tutuksuz sanıklar suçlamaları reddetti

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, savunması alınamayan 7 tutuksuz sanığın, iddianame isim sırasına göre savunmalarının alınacağını açıkladı.

Tutuksuz sanıklardan Ertan Karagözlü, Arif Bıyıklı ve Ahmet Çetin, haklarındaki suçlamaları reddetti. Sanık Karagözlü, 'Çarşaf' ve 'Testere' eylem planlarında, Arif Bıyıklı ise 'Sakal' ve 'Çarşaf' eylem planlarında isminin geçtiği için suçlandıklarını ancak bu konuda herhangi sözlü ya da yazılı bir talimat almadıklarını söyledi.

Plan kapsamında operasyon tim komutanı olduğu iddialarını yalanlayan Ahmet Çetin'in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar, iradeleri dışında isimlerinin dava konusu plana dahil edilmesinden sorumlu olan kişilerin tespit edilmesini ve cezalandırılmasını talep etti.

Tutuklu sanık emekli orgeneral Çetin Doğan, çapraz sorgusu sırasında sanık Arif Bıyıklı'ya, "Aslında bütün sanıklara sormak isterdim. Sorgunuz sırasında size Çetin Doğan ya da semineri düzenleyenler hakkında şikayette bulunun denildi mi?" diye sordu. Böyle bir durumla karşılaşmadığını belirten Bıyıklı, kendi iradesi dışında isminin bu plana dahil edilmesinden sorumlu olan kişilerin ortaya çıkarılması için şahsi bir müracaatta bulunduğunu ifade etti.

"Beni aldılarsa herkesi alırlar dedim"

Özel operasyon TİM'inde görevli olarak isminin geçtiğini belirten tutuksuz sanık Embiya Şen, "Dijital verilerde sadece ismim geçiyor. İlgim ve bilgim olmayan oluşumla ilgili ne diyebilirim? Ben bu olayı basından duydum. Olayda adı geçenlerin bir kısmını katıldığım kurslardan tanıyordum. Elime gazeteyi aldım 'bu yapmıştır', 'bu yapmamıştır' diye kendi kendime düşündüm. Hatta büyük tepki de gösterdim. Anlatılanlara bakınca bu kadar da olmaz ki dedim. Haziran ayında beni de sorguya aldılar. Şaşırdım. Beni aldılarsa herkesi alırlar dedim" dedi.

"Oy verdiğim hükümeti neden yıkayım"

Kafasına yatmayan hiçbir emri yapmadığını da ifade eden Şen, "Teşkilatta dik kafalı olarak tanınırım. Onun içinde hep itilip kakıldım" şeklinde konuştu. Sanık Şen, "Oy verdiğim hükümeti neden yıkmaya çalışayım. Hatta tüm ailem hükümet partisine oy verdi. Suçlamayla alakam yok" ifadelerini kullandı.

Sanık Şen'in savunma yaparken izleyici sıralarından "Sen git simit sat", "aaa" diye seslerinin geldiği duyuldu. Emekli olması nedeniyle gelirinin düştüğünü belirten Şen, "Maaşım, kira ve diğer harcamalarıma yetmiyor. Ben emekliyim. Bir işe girip çalışmam lazım. Ancak savunmam bitince yapayım dedim. Bu nedenle benim beraatime ya da duruşmalardan vareste tutulmama karar verilmesini talep ederim" dedi.

"İkinci Balyoz davasının sanık savunmaları alınacak"

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklar arasında isimleri geçen iki sanığın kimlik bilgilerinin yanlış yazıldığı için durumun savcılığa bildirildiğini ve savunmalarının alınmayacağını açıkladı.

Hakkında yakalama kararı bulunan 1. Ordu Komutanı sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun'un halen GATA'da bulunduğu için savunmasının alınamadığını belirten Diken, tutuksuz sanıklardan Hüseyin Durdu'nun duruşmaya katılmadığını açıkladı.

Tutuksuz sanık Musa Farz'ın avukatının da öğleden sonra duruşmaya katılacağı için Farz'ın savunmasının öğleden sonra alınacağını açıklayan Başkan Diken, ana Balyoz davasından 191 sanığın savunmasının alındığını söyledi.