Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı açılmıştı.

Adli Tıp'a götürülen cenaze üzerinde yapılan ilk incelemede, cenazenin bütünlüğünü koruduğu tespit edildi.

NTV canlı yayınına katılan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Halk dilinde sabunlaşma dediğimiz çürümenin durduğu, bedenin korunduğu çok özel bir olay. Bu beden konuşmak istiyor diyorum ben. Kolay kolay bir araya gelmeyecek birçok şart bir araya gelmiş" diye konuştu.

Atasoy, şunları söyledi:

"Bir beden defnedildiği zaman bir süre sonra çürür. Ve kemikler, tırnaklar, saçlar kalıncaya kadar da bedenin yumuşak dokusu kaybolur. Nitekim bu olayda da 19 yıl sonra Özal’ın kabrinin açılıp açılmaması uzun süre tartışıldı. Ben ilk günden itibaren açılmasından yanaydım. Her kuşku da mutlaka açmak gerekir. Ne kadar zaman geçerse geçsin, bu örnekte olduğu gibi çok özel bir ihtimalin olabileceği korunmuş bedenle karşılaşabiliriz. Çok enderdir çünkü birçok koşulun bir araya gelmesini şart koşar.

Bu, halk dilinde sabunlaşma dediğimiz; çürümenin durduğu, beden yağının bir mum gibi orada bir tabaka oluşturduğu, yağın fazla olduğu yerlerde bir tabakanın oluştuğu ve bu tabaka sayesinde bedenin korunduğu çok özel bir olay. Fakat burada su var bunu oluşturan. Su olmasa da başka koşullarda da oluşur, su şart değil.

Burada oksijensiz belli bazı enzim aktivitesiyle, bakterilerin etkisiyle ortamda yağların sabunlaşması olayı. Beden yağ oranı erkeklere göre kadınlarda, bebeklerde ve kilolu olanlar da görülen bir durum. Mesela 13. yüzyıldan kalma bir bebek cenazesinde beyin incelemesi yapılabilmiş ve beynin her türlü ayrıntısı incelenmiştir.

Özal’ın iç organların bulunduğu yer korunmuş olabilir. Bu beden konuşmak istiyor diyorum ben. Burada çok özel bir durum var. Kolay kolay bir araya gelmeyecek birçok şart bir araya gelmiş. Cenazenin defnedildiği derinlikten, sıcaklığa, mevsime varıncaya kadar... Etraftaki mikroorganizmaların içeriden ya da dışarıdan etki etmeden bir film tabakasının oluşması o kadar ender görülen hadiseler ki... Aynı yerde yan yana defnedilmiş iki ya da daha fazla cenaze arasından sadece birinin sabunlaştığını öbürlerinin çürüdüğünü biliyoruz."