“Demokrat ve sivil Cumhurbaşkanı” olarak bilinen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 19. yıldönümünde anılacak. 19 yıl önce bugün vefat eden Özal, Topkapı’daki anıtmezardaki tören başta olmak üzere Türkiye genelinde düzenlenecek panel, konferans  ve programlarla anılacak. 12 Eylül darbesiyle başa gelen Kenan Evren’den sonra seçildiği Çankaya’da “Sivil Cumhurbaşkanı” olarak anılan Özal, her zaman sivil yönetimin üstünlüğünü ve demokratik değerleri savunmasıyla öne çıkmıştı. Resmi programlarda kravatsız, keten pantolon ve tişörtlerle halk tipi sivil kıyafetleri tercih eden Özal’ın askeri birlikleri şortla denetleyerek verdiği “sivil” mesajlar dikkat çekmişti. Cenaze töreninde açılan “sivil cumhurbaşkanı, demokrat cumhurbaşkanı, dindar cumhurbaşkanı” pankartları da bu tutumunun vatandaşlar tarafından benimsendiğini göstermişti. 1927’de Malatya’da doğan ve siyasete atılmadan önce bürokraside başarılı bir dönem geçiren Özal, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış tek başbakanı ve cumhurbaşkanı.

TÜRKİYE’NİN UFKUNU DEĞİŞTİRMİŞTİ

20 Mayıs 1983’de Anavatan Partisi’ni kurarak 6 Kasım 1983’deki darbe sonrasındaki ilk seçimlerde 400 sandalyeli parlamentoda 211 milletvekiliyle tek başına iktidar olan Özal, iktidarda bulunduğu 1983-1991 döneminde Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 5,2 oranında büyümesini sağladı. Siyasi hayatında çok iddialı hedefleri olan ve icraatlarıyla dönemindeki siyasetçilerden ayrılan Özal, 1980’lerde Türkiye’nin daha önce olduğundan çok daha yoğun bir şekilde komşu ülkelere yönelmesini sağladı. Türkiye, Özal döneminde başta İran ve Irak pazarları olmak üzere çevre ülkelerinin pazarlarına açılmış, Özal’ın inisiyatifiyle kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi projesi de Türkiye’yi bölgede etkin bir role taşımıştı. Bir yandan Avrupa ve ABD ile ilişkilere önem verirken diğer yandan Ortadoğu ve İslam dünyası ile ilişkilerde antlaşmaların ön plana çıktığı Özal dönemi, son dönemde AK Parti Hükümetinde yapılan dış ilişkiler atağının ilk ayağı olarak kabul ediliyor.

ÖLÜMÜ SIRRINI KORUYOR

1993 yılı Nisan ayı başında, 12 günlük Türk Dünyası gezisine çıkan Özal, gezi dönüşünde 17 Nisan 1993’te vefat etti. Eşi Semra Özal’ın de gündeme getirdiği zehirlenme iddialarıyla birlikte Özal’ın ölümü yakın tarihin karanlık olaylarından biri haline geldi. Özal’ın vefat ettiği günün öncesinde katıldığı bir sergi açılışında içtiği limonata içerisine zehir konulduğu iddiaları Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından geçen yıl soruşturma konusu yapıldı. Aradan geçen 19 yıla rağmen iddialar aydınlatılamadı. 


STAR