Emniyet Genel Müdürlüğü özel güvenlik sektörünün standartlarını oluşturmak için çalışma başlattı. Polis Akademisi'nce düzenlecek bir çalıştay ile özel güvenlik meslek standartları belirlenecek.

Polis Akademisi'nin "Özel Güvenlik Hizmetleri Uygulama Alanlarının Araştırılması ve geliştirilmesi" projesi kapsamında özel güvenlik sektörü 24-27 Mart 2011 tarihlerinde Antalya'da bir araya gelecek. Üç gün sürecek çalıştayda Emniyet Özel Güvenlik Daire Başkanlığı'nın faaliyetleri ile özel güvenliğin denetimi ve karşılaşılan sorunlar masaya yatırılacak.

Özel güvenlik uzmanlık eğitimleri, eğitim müfredatı ve sınavlar, silah eğitimi ve poligonları da çalıştayda ele alınacak konu başlıklarından. Özel güvenlik sektörünü bir araya getirecek toplantıda, "Elektronik güvenlik ve alarm izleme merkezleri, para ve kıymetli eşya taşıma, K-9 güvenlik köpekleri, banka güvenliği, deniz ve hava limanlarının güvenliği, afet gibi olağanüstü durumlarda güvenlik, yurt dışına özel güvenlik hizmetlerini sunma olanakları" da detaylı olarak tartışılacak.

Özel güvenlik personelinin sorunları ve beklentileri çalıştayda de ele alınacak. Personel politikaları ile disiplin mevzuatında yapılacak düzenlemeler toplantının gündem maddelerinden. Çalıştayda, şirketlerde mali disiplin, özel güvenlikte markalaşma, iş yaşamında müşteri bilinç düzeyinin yükseltilmesi konuları üzerinde de durulacak.
Çalıştayı, Polis Akademisi'nin yanı sıra, Emniyet Özel Güvenlik, Kaçakçılık ve Organize Suçlara Mücadele, Güvenlik Daire Başkanlıkları ile TOBB Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi, Gazi Üniversitesi ve Özel Güvenlik Dergisi organize ediyor.

Özel güvenlik sektöründeki standartların belirleneceği çalıştayı Polis Akademisi Ar-Ge Bilim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Orhan Filiz koordine ediyor. Çalıştayda özel güvenlik sektörünün mercek altına alınacağına dikkat çeken Filiz, sektörün oldukça ciddi sorunlarının bulunduğunu bildirdi. Elektronik güvenlik sistemleri satan ve bu sistemleri kuran ve döşeyen şirketlerin Özel Güvenlik Yasası kapsamı içine alınmadığına dikkat çeken Yrd. Doc. Filiz, "Buradaki düzenlemelere göre, elektrikli ya da elektronik güvenlik cihazları satmak serbest, ancak işletmek ve hizmetinin ticaretini yapmak 5188 sayılı Kanun kapsamında kalmaktadır. Suç örgütlerinin hizmetinde de kullanılan yeni teknolojiler ve güvenlik cihazları olumlu gelişmelere katkı sağladıkları kadar da istenmedik sonuçlara da yol açabiliyor. Filiz birçok elektronik araç ve gerecin güvenlik hizmetleri kapsamında veya karşısında kullanılması belki de bu alanın da izlemeye alınmasını gerektirebilir" dedi.(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)