Buna göre hakim ve savcılar, terör ve örgütlü suç davalarına bakan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istemiyor. Ayrıca kamuoyuna mâl olmuş davalara bakan hakim ve savcıların sık sık değiştirilmesinin ise yargıya olan güveni zedeleyeceği belirtiliyor.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), hakim ve savcıların yargı sistemindeki sorunlara ilişkin görüşlerini aldığı 'Yargıda Durum Analizi' toplantılarının sonuç raporunda çarpıcı tespitler yer alıyor. Türkiye genelinde 17 bölgede, yüzlerce hakim ve savcının katılımıyla yapılan toplantının sonuç raporunda, CMK 250. maddeyle özel yetkili mahkemelerin terör ve örgütlü suçlarla mücadelede önemi vurgulanırken, kaldırılmaması, özel yetkili savcı ve hakimlerin hizmet sürelerinin de güvenceye bağlanması istendi. 

Raporda, "Terör ve örgütlü suçlarla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için uzmanlaşmış ihtisas mahkemesi niteliğinde, CMK'nın 250. maddesiyle yetkili cumhuriyet başsavcılıkları ile ağır ceza mahkemelerinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarının hizmet süreleri güvenceye bağlanmalıdır. Hukukun her alanında, özel suçlara yönelik ihtisaslaşma olmalıdır. Bu mahkemeler kaldırılmamalı, ihtisaslaşma sağlanmalıdır." tespitleri dikkat çekti. Raporda, Fransa, Almanya, İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde de benzer ihtiyaçları karşılamak amacıyla özel mahkemelerin kurulduğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de (AİHM) bunların sırf terör suçlarına bakmakla görevlendirilen mahkemeler olarak kurulmasını yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı görmediği kaydedildi. Askerî mahkemelerin yeniden yapılandırılması istenen raporda, Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması talep edildi. Raporda, kamuoyuna mal olmuş davaların savcı ve hakimlerinin de sıkça değiştirilmemesi istendi. 

Polis ve jandarma'nın önemine de dikkat çekildi 

Anayasa değişikliğinin ardından yeniden yapılandırılan HSYK, yargı teşkilatının sorunlarını yerinde görmek ve buna göre bir yol haritası çizmek amacıyla ülke genelinde hakim ve savcıların katılımıyla Yargıda Durum Analizi toplantıları yaptı. 17 ayrı bölgede alanında uzman adlî ve idarî yargıdan hakim ve savcıların katılımıyla 1 yıllık sürede yapılan toplantılarda gündeme gelen görüşlerin yer aldığı sonuç raporu, HSYK'nın önceki gün yaptığı toplantıda basın mensuplarına dağıtıldı. 

Raporda, terör suçlarıyla mücadelede polis ve jandarmanın önemine de dikkat çekildi. 1970'li yıllarda kurulan DGM'ler ile başlayan ve özel yetkili mahkemelerle devam eden hukuksal bir birikim bulunduğu ifade edilen raporda, "Bu birikim sadece hakim ve savcılara ilişkin olmayıp polis ve jandarmada da oluşmuştur. Adliye ve kolluk ilişkisi, terör ve suç örgütleriyle hukuki mücadelede gerekli ve zorunlu bir işbirliği olup, aynı zamanda karşılıklı güvene dayanmaktadır." denildi. Gladio'yu çökerten İtalyan Savcı Felice Casson ile ETA davasının İspanyol hakimi Eloy Velasco da Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarına bakan özel yetkili mahkemelerin gerekliliğine dikkat çekmişti.