HEDEF KÖTÜ İMAJI DEĞİŞTİRMEK
- Prof. Ülkü Azrak:
Neler değişecek, çerçeve nasıl olacak bunlar önemli. Ancak terörle mücadele hükümlerini içeren Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki hükümler değiştirilmedikçe, Özel Yetkili Mahkemeler'in, bölge terör mahkemelerine dönüştürülmesi farklı bir sonuç vermeyecektir. Burada iki amaç var bana göre. Birincisi, isim değişikliğiyle ÖYM'lerin kötü imajının ortadan kaldırılması. İkincisi, bu davaları birden fazla mahkemeye dağıtarak, 'Yargıyı hızlandırma çabamız var, bu düzenleme de ona hizmet edecek' denilecek. Bu bakış açısıyla uzun tutuklulukların önüne geçmeyi beklemek hayal.


GÖREV ALANLARI DARALTILMALI
- Prof. Ergun Özbudun:
Kanaatim, özel yetkili mahkemelerin görev alanının daraltılması yönünde. Nasıl bir formülün bulunacağı önemli. Mevcut davaları etkilemeyeceği belirtiliyor. Bilhassa terör suçları konusunda ihtisaslaşmış mahkemeler olarak bunlar devam edebilir ama CMK 250. maddenin onlara tanıdığı birçok başka görev var. Onların yeniden düzenlenmesi hem bu mahkemeler için hem de yargının işleyişi için yararlı olacaktır. 3. Yargı Paketi, çeşitli konularda birçok adımı içeriyor. Adli kontrol mekanizmasının uygulanıp uygulanmaması ise halen hakimin takdirine bağlı. Hakim takdir ederse, tutuklu vekiller de generaller de tahliye edilebilir. Ancak bu paket çıktı diye otomatik tahliye olmaz.


DGM'LERİN BENZERİ BİR DURUM
- YARSAV Kurucu Genel Bşk. Ömer Faruk Eminağaoğlu:
DGM'lerin farklı tabela ve ad altında görevlerine devam etmesinin bir benzeriyle karşılaşacağız. Yeni kurulacak mahkemelerin yetkileri sınırlandırılarak terör suçlarına özgü görev yapması hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Sonuçta terör kavramındaki belirsizlik ve hukuki yapı devam edecek.


Akşam