Adalet eski Bakanı, Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, DTK'nın özerklik ilanın Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Türk, Demokratik Toplum Kongresi'nin(DTK) dün Diyarbakır'da açıkladığı "Demokratik Özerklik" konusunu ANKA'ya değerlendirdi. Demokratik özerkliğin, Türkiye Anayasasıyla bağdaşmadığını söyleyen Türk, "'Demokratik özerlik' diye bir şey Anayasada öngörülen bir durum değil. Dolayısıyla Anayasa aykırı. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız egemen devlettir, onun içinde özerklik yoktur" dedi. Türk, Türkiye'de yerel yönetimlerin olduğunu ve yerele yönetimlerin Anayasada kanunlar çerçevesinde görevleri bulunduğunu belirten Türk şunları dedi:

"Bunun dışında, özerk bölgeler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında öngörülmüş değil. Özerk bölge deyince kendi ayrı meclisi olan, kendi içinde ayrı devlet erkleri; yasama, yürütme, yargı erkleri olan bir takım bölgeler söz konusu. Sadece ilanla mı kalacaklar, bu organları da oluşturacaklar mı onu göreceğiz. Türkiye Cumhuriyeti federal bir devlet değil. Türkiye üniter bir devlettir, tek devlet yapısına dayanır. O nedenle özerklik, bizim Anayasamızda öngörülmeyen, anayasaya aykırı bir durumdur."

DTK'nın özerklik ilanının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuyla ilgili soruşturma açmasının da doğal olduğunu ifade eden Türk, "Savcı, yapması gereken şeyi yapmıştır. Bu ilan Anayasaya aykırıdır" dedi. Türk şöyle devam etti:

"Bu ilan Türkiye'de bağımsız bir devlete giden yolda önemli bir adım. Henüz bunun coğrafi sınırları da belli değil. Bu bölünmeye giden sürecin başlangıcı niteliğindedir. O nedenle Türkiye Cumhuriyeti'nin bunu kabul etmesi mümkün değildir. Henüz TBMM'de ant içmediler, grup toplantılarını Diyarbakır'da yapıyorlar. Diyarbakır Türkiye'nin başkenti değildir."(ANKA)