Balyoz soruşturması kapsamında yakalama emri çıkartılan paşaların avukatları bu duruma tepki gösterdi. Yakalama kararının sadece kaçak kişiler için çıkartılabileceğini ifade eden Avukat İsmet Atilla Hekimoğlu, "Haklarında yakalama emri çıkartılan 102 kişinin hiçbiri kaçak değildir" dedi.

Balyoz soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Tuğgeneral İzzet Ocak'ın avukatı İsmet Atilla Hekimoğlu basın toplantısı düzenledi.

Yakalama kararının kaçak kişiler için çıkarılabileceğini ancak haklarında yakalama emri çıkan 102 kişinin kaçak olmadığını savunan Hekimoğlu, "Balyoz harekatında sanık sayısı 196'ya ulaştı. Bu sanıkların 102 tanesi hakkında yakalama emri çıkarılmıştır. Ancak çıkartılan yakalama emri tutuklama emrine eşdeğerdir. Yakalama emri sadece kaçak kişiler hakkında çıkartılabilir. Kaçak olmayan kişiler hakkında yakalama emri çıkartılamaz. Yakalama emri yakalanan kişinin tutuklanacağı emri anlamına gelmez; bu, sanığı mahkemeye getirmek için verilen bir karardır. Haklarında yakalama emri çıkartılan 102 kişinin hiçbiri kaçak değildir. Dava daha yeni açıldı" açıklamasında bulundu.

Verilen kararda hata olduğunu iddia eden Hekimoğlu, "Mahkeme yakalama safhasında tutuklama müzakeresinin kararlarını yazmıştır. Mahkeme burada yanlış yapmıştır. Hakimlerin verdiği karar hatalıdır. Çünkü hakimler yakalama emrini tutuklama kararı üzerinden vermişlerdir. Burada bir hukuk karmaşası yaşanıyor. Verilen yakalama emri kararına itiraz edeceğiz ve bu kararın kaldırılmasını talep edeceğiz. Hakimler mahkeme kararı verilene kadar kararlarını açıklamamaları gerekiyor. Açıkladıkları anda ihsası reyde bulunmuş olurlar. Hakimlerin açıkladığı karar ihsası reydir. Bunun için de yargı yoluna gideceğiz" dedi.

Avukat Hekimoğlu, müvekkili İbrahim Fırtına Paşa'nın teslim olup olmayacağıyla ilgili soruyu "Müvekkilimin teslim olması kendi bileceği bir konudur. Bu konuda benim yorum yapmam doğru olmaz" diye yanıtladı.

Hekimoğlu mahkemenin verdiği yakalama emri kararını Fırtına Paşa'dan öğrendiğini ifade etti. Hekimoğlu, "Ben o an dışarıdaydım. Televizyon izlemiyordum. Müvekkilim beni aradı. Kendisi de verilen karara çok şaşırmıştı" dedi.

Duruşma Aralık ayında görülecek olmasına Hekimoğlu, "Duruşmanın 5 ay sonra görülecek olması sıkıntılı bir durumdur. Belirsizlik vardır. Bu belirsizlik 5 ay devam edecektir. Kaldı ki davanın Aralık ayında başlayacak olması ve 196 sanığın ifadesinin alınacak olması da aylarca sürecektir. Bu durum süreci daha da uzatacaktır" diyerek tepki gösterdi.



aa