'Yargıda zaman kontrolü' olarak adlandırılan, AB'nin finanse ettiği, Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından uygulanan, 'CEPEJ-SATURN' projesi, pilot il olarak seçilen Erzurum'da uygulanmaya başladı. Yeni hazırlanan kırmızı- beyaz dosyalara suç için belirlenen süre, gecikme sebepleri, mahkemeye gidiş zamanı yazılacak ve bundan böyle soruşturma süresi en aza indirilecek. Hedeflenen sürede soruşturma tamamlanıp mahkeme açılmış olacak.

Ülkemizde yargılama sürecinin makul düzeye getirilmesini sağlamak için Avrupa Adaletin Etkililiği Komisyonu (CEPEJ) tarafından 2007 yılında SATURN merkezi oluşturuldu. Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde yargının etkililiğini ve verimliliğini artırmak amacıyla konsey tarafından kurulan CEPEJ ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6'ncı maddesindeki 'makul süre içerisinde adil yargılanma hakkı'nı ihlal etmelerinin önüne geçilmesi amaçlandı. Türkiye'de hayata geçirilen 'CEPEJ-SATURN' projesinde, HSYK tarafından Erzurum ve Amasya adliyeleri ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi pilot seçildi. 1 Eylül günden itibaren uygulanmaya başlayan 'CEPEJ-SATURN' projesi daha sonra ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Finansmanı Avrupa Birliğince karşılanan, Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından uygulanan 'CEPEJ-SATURN' projesi ile yıllardır adliyelerde kullanılan pembe dosyalar da tarihe karışacak. Yeni hazırlanan kırmızı -beyaz dosyalarda, 'dosya raporlama' formu başlığı altında, soruşturma ve kovuşturma aşamaları tek tek yazılacak. Hazırlanan yeni dosyada soruşturma aşaması için belirlenen süre, gecikme sebebi, hedeflenen makul süre, düşünceler- öneriler, dosyanın mahkemeye geliş tarihi, hedeflenen karara bağlanma süresi, karar tarihi yer alıyor. Proje ile soruşturma ve kovuşturma süresi en aza indirilecek.

BAŞSAVCI APAÇIK: HEDEF SORUŞTURMA VE YARGILAMA SÜRECİNİ KISALTMAK

Projede 15 rehber ilkenin olduğunu ve bunu uygulayacaklarını belirten Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Erzurum, mahkeme yönetimi zamanı anlamında pilot adliye seçildi. Bizim şöyle bir özelliğimiz var. Avrupa'da zaman yöntemi mahkemelerde uygulanmış bir model. Cumhuriyet Başsavcılıklarında uygulanmamış. Dolayısıyla Türkiye'de Erzurum ve Amasya, Avrupa'ya da örnek olacak. Buradaki asıl amacımız mahkemelerdeki yargılama sürecini kısaltmak. Savcılıktaki soruşturma sürecini kısaltıp vatandaşın en güzel, en kısa sürede ve etkin bir şekilde adalete ulaşmasını sağlamak. İlk etapta soruşturmada nerelerde tıkanıklık var, nerede bir aksaklık var, bunlarla ilgili bir alan taraması yaptık ve sorunları tespit ettik. Bunun çözümü için adımlar attık. 1 Eylül 2013 itibariyle projemizi başlatmış bulunuyoruz. Deneme süreci içerisinde Avrupa'daki konseyden gelen uzmanlar da bizimle zaman zaman istişare edip projenin nasıl yürüdüğünü değerlendirecek. Adliyemizin giriş kısmında ön bürolar oluşturduk. Buraya projedeki 15 rehber ilkemizi astık. Vatandaşlarımıza ve avukatlarımıza suça göre soruşturma süremizin ne kadar olacağına dair taahhüdümüz var. Amaç soruşturma ve yargılama sürelerini kısaltmak."