Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene, Sağlık Bakanlığının 1928 tarihli, hekimlerin mesleklerini nasıl icra edebileceklerini düzenleyen yasaya göre, çıkarılan yönetmelik uyarınca yayınladığı genelgeyle psikolojik danışma ve rehberlik ofislerinin kapatılmasını isteğini hatırlattı.

Bu merkezlerin büyük kısmının bu alanda lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip kişilerce çalıştırıldığını ifade eden Ergene, genelgeyle bu kişilerin ciddi bir mağduriyetinin söz konusu olduğunu kaydetti.

72 yıl önce çıkarılan söz konusu yasanın, ülke için gerekli ruh sağlığı hizmetlerinin yerine getirilmesinde yetersiz kaldığını savunan Ergene, ''İşlevini yitirmiş olan birkaç yasanın arkasına sığınarak, psikolojik danışma ve rehberlik, psikoloji gibi meslek alanlarının üreteceği hizmetten toplumu mahrum bırakmamak gerekir'' ifadesini kullandı.

Derneğin, meslek mensuplarının sınırları, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi için çalışma yürüttüğünü ifade eden Ergene, ''Psikolojik danışma alanında yetişme, akreditasyon, staj, mesleki uygulamalar, mesleğe giriş, meslekte kalış ve meslekten çıkarılmayı düzenleyen uygulamalara ilişkin konularda bir meslek yasasına gereksinim vardır'' görüşünü dile getirdi.

Ergene, Sağlık Bakanı Akdağ'ın açıkladığı, ruh sağlığı alanında hizmet sunabilecek meslek alanlarını kapsayan çerçeve yasanın çıkarılması hazırlıkları konusundaki çabasını desteklediklerini bildirdi.


AA