Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin 10. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde Ankaralılarla buluştu. Sincan Harikalar Diyarı'nda verilen iftara eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile katılan Erdoğan, 20 bin kişilik iftar sofrasında orucunu açtı. Erdoğan'ın masasında şehit aileleri ve gazilerin yanı sıra Somali'den gelen iki aile ve sanatçı Nihat Doğan da vardı. İftar süresince Erdoğan, Somalili ailelerle yakından ilgilendi.

İftar sonrası yaptığı konuşmasında 81 ilde düzenlenen etkinliklere dikkat çeken Erdoğan, bütün bakanların ve parti teşkilatının illerde yurttaşlarla iftar sofralarında bir araya geldiğini hatırlatarak, "Bu sofranın adı Halil İbrahim Sofrası. Milletimizin gönül ziyaretindeyiz. Milletimizin gönül ziyafetindeyiz. Türkiye'nin her yerinde her şehrinde her kasabası her köyündeyiz. Bir mübarek vakitte aziz milletimizle birlikteyiz" dedi. Konuşmasında Somali'ye yapılan yardımlara da değinen Erdoğan, düzenlenen kampanyalar için yardımseverlere teşekkür etti ve Türkiye'nin tüm insanlığa erdem dersi verdiğini söyledi.

'Arabayı atın önüne bağlamışlardı'

10 yıllık AKP iktidarı döneminde tuzaklarla karşılaştıklarını ve yollarına taş koymak isteyenler olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan "Bizden önce Türkiye yönetilemiyordu. Arabayı atın önüne bağlamışlardı. Türkiye geri gediyordu. Biz daha ilk günden Türkiye veya Türkiye'de bundan böyle millet siyasetin arkasından gitmeyecek siyaset milletin arkasından gidecek dedik. Bundan böyle Türkiye'de siyaset her zaman milletin içinden bağrından hayat bulacaktır dedik" diye konuştu. Kuruluştan itibaren yüzde 50 hedefini ortaya koyduklarına da dikkat çeken Erdoğan "Bugün bu hedefi aşmış olduk. Tarih bizi doğruladığı için buradan kendimize bir kibir ve gurun payı çıkarmadığımız ortada. Her zaman işaret ettiğimiz gibi gurur kibir tehlikelerin en büyüğüdür. Bu şerefli emanete layık görüldüğümüz için Allaha şükreder aziz milletimize teşekkür ederiz. Makam ve mevkilerin cazibesine kapılmadan halka hizmetten bir an olsun geri durmayız. İlk gün ki heyecan aşkız tazelenerek bugünlere geldik" dedi. Erdoğan konuşmasında kimsenin hukukunu çiğnememeye azami özen gösterdiklerini, kimseyi kendileri gibi inanmaya, düşünmeye zorlamadıklarını da vurguladı.Erdoğan yurttaşlara "Nereden nereye geldiğimizi unutmayalım ki geleceğe emniyet inde gidelim" diye seslendi.

'Bedelini ödeyecekler'

Son günlerde artan terör olaylarına ve arka arkaya gelen şehit haberlerine de tepki gösteren Erdoğan, Ramazan ayı nedeniyle bu yaşananlara sabır gösterdiklerini söyledi. Erdoğan, terör örgütüne ve siyasi uzantılarına "bunun bedelini ödeyeceksiniz" mesajı verdiği konuşmasında şunları kaydetti: "Bizim medeniyetimizin geçmişinde o cehalet döneminde bile kimse kimseye kurşun atmaz kan dökmezdi. İşte bu bölücü terör örgütü ve onların siyasi uzantıları bakınız neler yapıyorlar. Şurada daha dün de yine 3 tane yavrumuzu şehit ettiler. Bakınız unutmayın artık yine açık söylüyorum. Bıçak kemiğe dayanmıştır diyorum ve bu ülkede bölücü terör örgütü ile arasına mesafe koymayanlar da bu suça iştirak ediyorlar bunu da buradan açıklamak istiyorum. Ve onlar da bunun bedelini ödemeye mahkum olacaklardır. Zira bu ülkede barışa gölge düşürenler kan dökerek özgürlükten bahsedenler kaymakamımızı kaçıranlar askerlerimizi kaçıranlar sağlık memurunu kaçıranlar bunları kaçırmak suretiyle eğer bu ülkede bizlerin teslim olacağın eyvallah edeceğimizi zannediyorlarsa bunu bizden beklemesinler. Ama açık söylüyorum. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Ne derlerse desinler neyi söylerse söylesinler bunun faturası ağır olacaktır. Ağır olacaktır. Bu kadar açık konuşuyorum. Eğer demokrasi diyorlarsa eğer hukuk diyorlarsa bunun yeri parlamentodur. Kendi kendilerine afedersiniz bu ülkenin şehirlerinde gayri meşru illegal parlamentolar oluşturmak suretiyle kimse bu ülkenin herhangi bir vilayetinde herhangi bir operasyon veya ameliyat yapamaz bunu böyle bilsinler."
 

'Özerklik bizim kitabımızda yok'

Başbakan Erdoğan, demokratik özerklik talebine de sert bir dille karşı çıktığı konuşmasında "Yerel özerklik bilmem ne özerlik geçin onları geçin. Kime neyi anlatıyorsunuz siz bu ülkede hiçbir vilayetimizde yerel yönetimlerin özerkliğinin dışında herhangi bir yerel özerklik dile bir şey konuşulamaz. Bizim kitabımızda böyle bir şey yok" dedi. Yerel yönetimlerin tamamının özerk olduğunu ve özerk çalıştığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Kimse oralarda yaptıkları çeşitli toplantılarla kalkıp da bu millete bizlere tehdit savurmasın. Bu can bu bedende oldukça AK Parti iktidarı ile bizler tüm güvenlik güçlerimizle el ele vermek suretiyle; biz bu işin sadece güvenlik boyutunu olmadığını hep söyledik. Yine söylüyoruz. Bunun diplomatik boyutunun olduğunu söyledik. Psikolojik boyutunun olduğunu söyledik. Sosyo-ekonomik boyutunun olduğunu söyledik. Halkla iç içe olmayı söyledik. Bugün 81 vilayette AK Parti 10 kuruluş yıldönümünü kutluyor. Biz her yerde varız. İstediğiniz kadar teşkilatlarımızı bombalayın. İstediğiniz kadar cam çerçeve indirin. Ama bilesiniz ki o cam çerçeve yerine takılır. O teşkilatlar kurulur. Ama siz AK Parti hareketini durduramazsınız. Biz hiçbir zaman ülkemizde barışa kardeşliğe birliğe gölge düşsün istemedik. Gölge düşürenler var. Bu ülkede Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Gürcüsü, Abazası, Boşnağı, Arnavutu... Kimse bizi birbirimize düşürmeye kalkmasın. Onlar kendilerini Kürt kardeşlerimin temsilcisi ilan ediyorlar hiç alakası yok. Sorun bakalım bunlara. Siz benim Kürt kardeşlerime bugüne kadar ne verdiniz, ne kazandırdınız. Koskoca bir hiç. Zaten öyle bir dertleri de yok. Onlar bunun üzerinden nemalanıyorlar. Bunların dinle minle de alakası yok. Zaten İmralı'daki Kürtlerin dininin Zerdüştlük olduğunu ilan etmiştir. Acaba Kürtlerin dininin Zerdüştlük olduğunu kabul eden kaç tane bana Kürt kardeşimi gösterebilirsiniz. Kahir ekseriyeti itibariyle ben inanıyorum ki benim Kürt kardeşlerimin tamamına yakını İslam diyecektir. Sözde Cuma namazları uydurmuşlar. Orada Cuma namazı kılınıyor. Ayrımcılık bölücülük yapmak istedikleri bu. Kendileri de zaten tribünden seyrediyorlar. Yaptıkları bu. Ama bunlara prim vermeyeceğiz. Bu işlerin hepsi yoluna girecek. Hiç endişe etmeyin. Sabırla bu işi başaracağız. Ben bu mübarek Ramazan gecesinde Ramazan'a hürmeten biz şu anda sabrediyoruz. Ramazanın bitiminden sonra bilesiniz ki bu ülkede barışın miladı bu barış ayı ile beraber, bu dayanışma ayı ile birlikte çok daha farklı olacak."
 

Yurttaşın zarfı Erdoğan'ın cebinde

Başbakan Erdoğan, iftar süresince kendisine gelip sorunlarını anlatan vatandaşları da dinledi. Kürsüye çıkmadan hemen önce engelli iki gencin taleplerini dinleyen Erdoğan, kendisine uzatılan zarfı da alıp cebine koydu. Öte yandan AKP İl Başkanlığı tarafından organize edilen iftar yemeğine yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtildi. İftar yemeğinin menüsünde Mercimek Çorbası, kavurma pilav, İftar tabağı, meyve, tulumba tatlısı ve meşrubat yer aldı. İftar öncesi tasavvuf müziği konseri düzenlenen etkinlikte, iftar süresince de ney ve semazen gösterileri sunuldu.


Anka