İSTANBUL - Adil Gür'ün A&G araştırma şirketi, referanduma 11 gün kala seçmenin nabzını tuttu. Araştırma için 33 il, 108 ilçe ile 134 mahalle ve köyden, bin 197'si kadın toplam 2 bin 405 seçmenle görüşüldü.

Akşam gazetesine göre 12 Eylül'de sandıkta büyük bir çekişmenin de yaşanacağını gösterdi. Araştırmaya katılanların yüzde 45.2'si 'Evet', yüzde 44'ü 'Hayır' diyeceğini belirtti.

Kararsızların oranı ise yüzde 10.8. Kararsız oyları dağıtıldığında 'Evet' lerin oranı 50,7, 'Hayır'ların oranı 49,3'e yükseliyor.

A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Gür yaptıkları araştırmayla ilgili olarak; 'Son araştırma ve önceki 6 araştırmanın sonuçlarında baktığımızda hep aynı olduğunu görüyoruz. Tüm çalışmalara rağmen oranlarda değişim olmuyor. Bunun temel nedeni siyasi kutuplaşma. Seçmenlerin % 28'i niçin referanduma gidildiğini dahi bilmiyor. Hangi anayasa değişikliklerinin yapılmasının planlandığını değil, referandumun hangi konuyla ilgili olduğunu dahi bilmiyorlar.

Yine partilere göre seçmen davranışlarına baktığımızda her partinin seçmeninin ezici bir çoğunluğu, oy vereceği partinin tavrı doğrultusunda hareket edeceğini söylüyor. Referandum kampanyasında liderlerin meydanlardaki sert söylemleri bu kutuplaşmayı daha da artırdı, hem 'Evet'çilerin hem de 'Hayır'cıların partilerine olan sadakatinin artmasına neden oldu” dedi.

KARARSIZLARIN %59’U KADIN
Yapılan araştırmaya göre referandumun konusunu bilmeyenlerin %67,7’si ve kararsızların %58,8’i kadın.

Ayrıca 18-28 yaş grubunun %76,5’i mutlaka sandığa gideceğini söylerken bu oran 29-44 yaş grubunda %88,7. 45 yaş ve üstünde ise bu oran %86,4.




EGE EN KARARLI BÖLGE
Araştırmanın sonuçları bölgere göre seçmenin katılım kararını da ortaya koydu. Buna göre sandığa en çok gitmekte kararlı olan seçmen Ege Bölgesi'nden. Egeliler, yüzde 91.5 oranında 'Mutlaka sandığa gideceğim' diyor. Ege'yi yüzde 89.7 ile oranıyla Doğu Anadolu Bölgesi takip ediyor.

Güneydoğu'da BDP'nin tavrı halen netleşmediği için 'Belki giderim' diyenlerin oranı yüzde 20.06 ile birinciliği alıyor. Yine 'Hayır gitmeyeceğim, oy kullanmayacağım' diyenlerin oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 20.06 ile Güneydoğu Bölgesi.

OYLAR PATİLERE GÖRE
AKP'li seçmenin 88.9'u Evet derken, CHP'li seçmenin yüzde 91.8'i Hayır diyecek. Partisinden farklı tutum gösterme oranları ise şöyle sıralanıyor: AKP'li seçmenin yüzde 4.2'si Hayır, CHP'li seçmenin ise yüzde 3.9'u Evet diyecek. MHP'de Hayır diyenlerin oranı 81.5'ken, Başbakan Erdoğan'ın sık sık çağrı yaptığı ve mitinglerde 12 Eylül'de idam edilen ülkücüleri örnek gösterdiği MHP tabanında Evet diyenlerin oranı yüzde 11.5 çıktı. Sandığa gidecek BDP'lilerin yüzde 27.8'i Evet, yüzde 27.8'i Hayır diyecek. (Akşam)