Dursun, "Yayıncılarımızı uyarmak isterim ki seçim dönemlerinde ceza yetkisi YSK'dadır. Ve çok ciddi müeyyideler uygulama yetkisi vardır, bu bazen ekran kapatma da olabilir." dedi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Bursa Almira Otel'de düzenlenen '6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun veSeçimDönemi Yayınları Bilgilendirme Paneli'nde konuştu. Bilgilendirme toplantılarını, Ankara'nın doğusu ve batısındaki iller olmak üzere ikiye ayırdıklarını anlatanRTÜKBaşkanı Dursun, yayıncılara önemli uyarılarda bulundu.

Seçim dönemlerinde özel radyo ve televizyonların uymaları gerekli olan yayın ilkelerinin YSK tarafından belirlendiğine işaret eden Dursun, "Seçim dönemlerinde yetki YSK'ya geçmektedir. Mevcut yasamızdaki yayıncılar için uygulanan yayın ilkeleri geçerliliğini koruyor. YSK tarafından seçim döneminde özel yayıncıların da uymaları gerekli olan ek ilkeler gündeme geliyor. Seçim döneminde yayıncılar daha hassasiyetle ve daha dikkatle yayın yapmak durumundalar. Seçim döneminde artık müeyyide uygulama yetkisini YSK'ya devretmiş durumdayız." diye konuştu.

RTÜK olarak, YSK'nın belirlediği ilkeler ve mevcut RTÜK Yasası'ndaki yayın ilkeleri ışığında denetimlerin sürdüğünü anlatan Davut Dursun, hazırladıkları ihlal raporlarını YSK'ya bildirdiklerini, ceza verilip verilmeyeceğinin YSK'ca karara bağlandığını kaydetti.
YSK'nın yayın ihlallerine ilişkin müeyyide sisteminin mevcut RTÜK'ün takip ettiği müeyyide sisteminden daha farklı olduğuna dikkat çeken Dursun, şunları kaydetti: "YSK'nın müeyyideleri daha ağır ve etkindir. Yayıncı arkadaşlarımızın, ihlal yaparak YSK'nın müeyyide uygulamasına maruz kalmasını istemiyoruz. YSK'nın ekran karartmaya kadar çok ciddi cezaları olduğunu hatırlatmak isterim. Yayıncı arkadaşlarımızın bu cezalara maruz kalmasını arzu etmeyiz. Biz tüm raporları YSK'ya göndermiyoruz. Bildiğimiz gibi polemik konusu oluyor bu. YSK'ya ülke genelinde yayın yapan kuruluşlara ilişkin raporlar gönderiliyor."

(CİHAN)