Sağlık Bakanlığı, şiddet gören sağlık çalışanlarına yönelik hazırladığı güvenlik tedbirlerini bir genelgeyle duyurdu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzalı ''çalışanın güvenliğinin sağlanması'' genelgesinin bu hafta il sağlık müdürlüklerine gönderilmesi planlanıyor.

Genelgeye göre, görev sırasında şiddete uğrayan sağlık çalışanları, acil durumlar hariç hizmetten çekilme talebinde bulunabilecek. Sağlık kurumlarında, olası şiddet olaylarına karşı özel bir birim oluşturulacak.

Bu birim, çalışan hakları ve güvenliğine yönelik uygulamaları yakından takip edecek ve gözlemlerini aylık raporlar halinde başhekimliğe sunacak.

Acil servis, yoğun bakım ve ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu bölümlerde yeterli sayıda güvenlik elamanları bulundurulacak.

Hasta mahremiyeti dikkate alınmak şartıyla, kurumların tüm alanlarını gözetleyebilecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilecek. Kamera görüntüleri sürekli takip edilecek.

Ayrıca sorunlu hasta ve /hasta yakınları ile iletişimi sağlayacak özel eğitimli çalışanlar riskli birimlerde görevlendirilecek. Bu kişiler ''sorun çözücü'' olarak çalışacak.

Başta güvenlik görevlileri, 112 ve acil çalışanları olmak üzere çalışanlara öfke kontrolü ve özellikle öfkeli hasta ve hasta yakınıyla iletişim konularında eğitim verilecek.



NTV