Son yıllarda, teknoloji hızla gelişmekte veteknolojinin hızla gelişmesi beraberinde bir takım kolaylıkları, bir takım suistimalleri getirmektedir.

Bilindiği üzere, e-devlet sistemi üzerinden, e-devlet şifresi, mobil imza, T.C Kimlik Kartı, elektronik imza sahipleri bir çok işlemi elektronik ortamda yerine getirmektedirler.

e-devlet sistemi üzerinden, e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C kimlik Kartına sahip olanlar, elektronik imza sahipleri adli sicil kayıtlarını internet üzerinden alabilmeleri yönünde kolaylık sağlanmıştır.
 
Esas itibari ile, insan hayatını kolaylaştıran bu uygulama görünüş itibariyle güzel olsa da, maalesef içerisinde bir takım aksaklıkları barındırmaktadır.
 
Adli sicil kayıtlarının e-devlet üzerinden verilme uygulaması da kendi içinde önemli bir sorunu beraberinde getirmiştir. Şöyle ki; www.turkiye.gov.tradresine girerek sisteme giriş yapan kullanıcılar sabıka kayıtlarına ulaştıklarında aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşmaktadırlar:



Yukarıda yayımlanan resim E-devlet üzerinden alınan sabıka kaydındın sadece kimlik bilgilerinin gözükmediği kısmı göstermektedir. Normal de e-devlet üzerinden alınan sabıka kayıtlarında kişinin kimlik bilgileri ve sabıkasının olup olmadığı gibi bilgiler gözükmektedir.
 
Örnek sabıka kaydı resminde sayı ve barkod numarası gözükmektedir. Bu barkod numarası ile ve sayı ile bir şekilde sabıka kayıtlarına resmiyet kazandırılmaya çalışılmıştır;ancak yukarıda detayları ile izah etmeye çalıştığımız dolandırıcılık olayına ilişkin önlem alınmamıştır.
 
Bu şekilde verilen sabıka kaydının taklidinin zor olmadığını, dolandırıcılık olaylarının fazla olduğu ülkemizde bu şekilde bir sabıka kaydının üzerinde oynama yaparak gözüken sabıka kaydını gözükmüyor gibi yapmanın hiç de zor olmadığını bilmek için müneccim olmaya gerek bulunmamaktadır.
 
Ne yapılmalıdır?
 
Öncelikle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydının vatandaşa yapılan kolaylık konusunda herhangi bir eleştiri söz konusu değildir;ancak yapılan bu kolaylık beraberinde bir takım suistimalleri de mutlaka getirecektir. Şöyle ki; yukarıda örnek resimde gözüken sabıka kaydında sayı ve barkod numarası değişmiş olduğunu varsayalım; bu sabıka kaydının ilgili yere verildiğinde ilgili yer bu sabıka kaydının sahte mi yoksa aslı mı olduğunu nereden anlayacak?
 
Burada yapılması gereken husus; market sistemlerindeki barkod sistemi gibi bir sistem olabilir. Yani; kişilerin e-devlet üzerinden veya adliyelerden almış oldukları sabıka kayıtlarına barkod numarası ve sayı verildiğinde bu barkod numarası ve sayıların doğruluğunu teyid edecek bir mekanizma kurulmalıdır. Kişi almış olduğu sabıka kaydını vereceği kişiye veya kuruma götürdüğünde ilgili yer veya ilgili kurum bunu barkod okuyucuya tuttuğunda barkod okuyucu tarafından bu kişilerin kimlik bilgilerinin ve sabıka kayıtlarının doğruluğu teyit edilmelidir.
 
Tabiî ki, resmi evrak veya özel evrak üzerinde yapılan sahtecilik adli bir suç olmaktadır;ancak adli bir suç oluşmadan önlenmesi durumunda, mağduriyetlerde ber taraf edilmiş olacaktır.
 
Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.
 

Memurlar.Net ( www.memurlar.net)
 
Adalet Personeli Kategorisi Editörü
 
‘ ÇOTANAK ’