İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuklu sanıklar, toplu halde yargılama koşulları, mahkemenin tutumu ve usule ilişkin konularda konuşmak için söz istedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmada tanık dinlenileceğini belirterek, sanıklara söz vermedi.

Aralarında CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da bulunduğu sanıklar kendilerine söz verilmesi konusunda ısrar etti. Başkan Özese de ''Duruşma düzenini aksatıyorsunuz. Salondan çıkartmak zorunda kalacağım'' diye uyararak, sanıkların oturmasını istedi.

Sanıklar, mahkemenin yeni bir uygulama başlattığını, bununla ilgili konuşmak istediklerini belirtirken, Tuncay Özkan konuşmak için ısrar edince salondan dışarı çıkarıldı.

Başkan Özese, duruşma sırasında sanıklar ile dışarıdaki kişiler arasında herhangi bir şey alınıp verilmesinin yasak olduğunu söylerken, kendilerine söz verilmeyen sanıklar da salonu terk etti.

''Aylardır artan bir hukuksuzluk var. Artık talep konuşmamızı bile yapamıyoruz'' diyen Balbay'ın ısrarla konuşmak istemesi üzerine, Başkan Özese duruşmaya ara verdi.

Ara sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Tuncay Özkan, Prof. Dr. Kurthan Fişek'in üniversiteden hocası olduğunu belirterek, ölümü nedeniyle hazırladığı başsağlığı ilanını avukatına verirken mahkeme heyetinin müdahale ettiğini söyledi.

Üye hakimin ilanı okuduktan sonra kendisine geri vererek avukatına iletebileceğini söylediğini kaydeden Özkan, mahkemenin tutumunu eleştirdi.

Mustafa Balbay da ''giderek ağırlaşan yargılama koşullarıyla'' karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ''Bu yargılama değil yargılama işkencesi. Hiç tanımadığımız insanlar, bizim aleyhimizde konuşuyor. Atış poligonunun hedefi tahtalar haline geldik. Biz böyle bir yargılamayı, kabul etmiyoruz. Bunu mahkeme başkanına söylemek istedik. Söz hakkı vermiyor. Avukata dilekçe vermeyi bile 'biz kontrol edeceğiz' diyorlar. Giderek katılaşan uygulamalar, söz konusu. Mahkeme kendi usulünü oluşturmaya başladı. Talep konuşmaları kaldırıldı. 28 Temmuz'da 58 sayfa tahliye gerekçesi yazıldı. 24 Ağustos'ta tahliye talepleri yine değerlendirildi ve '28 Temmuz'daki gerekçeler geçerlidir' yazıyor. Bu mahkemeler yasayı da tanımıyor'' dedi.

Aranın ardından, sanıklar olmadan devam edilen duruşmada Başkan Özese, tutuksuz sanıklar bölümünde bulunan Hayrettin Ertekin'i salondan dışarı çıkartırken, tutuklu sanıkların da bekleme bölümündeki ekrandan duruşmayı takip edebileceğini söyledi.

Başkan Özese, sanıkların salonu topluca terk ederek, duruşma yapılmasını engelleme girişiminde bulunduklarını ifade etti.

Duruşmada, can güvenliği olmadığı şeklinde dilekçe veren tanık Emrah Özdemir'in gizli tanık odasında sesi ve görüntüsü salona yansıtılarak ifadesi alınıyor.

AA