İSTANBUL- 12 Eylül’ün sembol davalarından birinin konusu olan, 33 yıllık kayıp Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır bu sabah hayata veda etti. Bir süredir mide kanseri tedavisi gören Kırbayır, oğlunun katillerinin yargılandığını göremedi. Başbakan Erdoğan’ın iki yıl önce verdiği söze ve TBMM’nin şüphelileri işaret eden raporuna rağmen Kars Cumhuriyet Savcılığı, Kırbayır’ın akıbetiyle ilgili soruşturmayı, 12 Eylül Davası’na katılabilmek için ambulansla İstanbul’dan Ankara’ya gitmeyi göze alan Berfo Ana hayattayken tamamlamadı. Kırbayır Ailesi’nin avukatı Yaşar Kaya uyarıyor: “Süreç biraz daha uzarsa sanıkları bile hayatta bulamayabiliriz.”

Başbakan Erdoğan, Şubat 2011’de Dolmabahçe’deki ofisinde ağırladığı Cumartesi Anneleri arasında en çok Berfo Kırbayır’la ilgilenmişti. 12 Eylül’den bir gün sonra gözaltına alınıp sorgu için getirildiği Kars Eğitim Enstitüsü’nden ‘kaçtığı’ iddia edilen oğlu Cemil Kırbayır’dan o günden beri haber alınamıyordu. Başkan Erdoğan, Berfo Ana’ya “oğlunun katillerini bulacağı” sözünü verdi.

AMBULANSLA ADLİYE'YE
 
Buluşmadan sonra TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde Cemil Kırbayır’ın akıbetini araştırmak üzere alt komisyon kuruldu. Zafer Üskül başkanlığındaki heyet, hem dönemin MİT ve emniyet yetkilileri ile hem de tanıklarla görüştü. Bu incelemenin ardından yayınlanan raporda; “Kırbayır’ın sorguda işkence sonucu katledildiği ve cesedinin kaybedildiği” ifade edildi. Raporda, Kırbayır’ın akıbetinin ve cesedinin nerede olduğunun belirlenebilmesi için emekli MİT’çi Zeki Tunçkollu ve emniyet amiri Mehmet Haytan üzerinde durulması gerektiği vurgulandı. Yaklaşan, 12 Haziran 2011’deki genel seçimler nedeniyle çalışmasını erken bitirmek zorunda kalan komisyonun son hamlesi ise Kars Cumhuriyet Savcılığı’nı ikaz edip soruşturma açılmasını sağlamak oldu. Rapor da Kars Savcılığı’na delil olarak sunuldu. Aynı rapor Kırbayır ailesi tarafından AİHM’de açılan davaya da gönderildi.

Bu arada, Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül Davası başlamış; Berfo Kırbayır, duruşmayı izlemek üzere ambulansla Ankara’ya gitmişti. İfade veren Kırbayır, duruşmada müdahil sayılmıştı.
 
SANIKLAR ÖLMEDEN...
 
Bu gelişmeler yaşanırken, Kars Cumhuriyet Savcılığı’ndan ses çıkmadı. İki kez savcı değişti. Yeni Başsavcı, geçen iki yıl içerisinde bütün tanık ve sanıkları yeniden dinledi. Davanın Berfo Kırbayır’ın sağlığında açılması mümkünken, ağır davranılması nedeniyle soruşturma tamamlanamadı. Kırbayır’n kaybedilmesine adı karışan görevlilerin Oruç Korkmaz, Mahmut Kaya ve Turan Sağlam adlı üç gencin ölümünden sorumlu oldukları da bilinirken, soruşturma bu yönde de sürdürülmüyor. Kırbayır Ailesi’nin Kars’taki avukatı Yaşar Kaya’ya göre süreç uzadığı takdirde, hayli yaşlanmış olan sanıkları da hayattayken yargılamak mümkün olmayabilir. Öte yandan, Berfo Ana’nın cenazesi cumartesi günü Ardahan’ın Göle ilçesinde toprağa verilecek.



Haber: İSMAİL SAYMAZ- Radikal