İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İzmit-Gölcük seferini yaptığı esnada dün akşam saat 18.30 sularında kaçırılan Kartepe isimli deniz otobüsüne yapılan operasyonun ayrıntılarını NTV canlı yayınında anlattı.

5'i kadın 18 yolcu, 4 mürettebat ile 2 stajyer bulunan gemiye 05.35 sularında çıkan güvenlik güçleri, üzerinde bomba düzeneği bulunan eylemciyi çatışma yaşanmadan etkisiz hale getirdi.

MENSUR GÜZEL
Bakan İdris Naim Şahin, deniz otobüsünü kaçıran teröristin gerçek kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Üzerinden başka kişilere ait birçok kimlik çıktığını belirten Şahin, teröristin 1984 doğumlu Mensur Güzel olduğunu açıkladı.

Teröristin İzmit'ten Bostancı açıklarına gitmek istediğini ancak çeşitli çabalarla geminin İstanbul'dan olabildiğince uzak başka bir rotaya çekildiğini belirtti.

Teröristle önce telsiz irtibatı sağlandığını belirten İçişleri Bakanı, gemi personeli ile de telefon bağlantısı kurulduğunu açıkladı.

Bu bağlantılar ile teröristin psikolojisi ve kişiliği hakkında bilgi edinilmeye çalışıldığını kaydeden Şahin, "Denizde meydana geldiği için Deniz Kuvvetleri teyakkuz durumuna geçti. Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri komutanı ile koordineli olarak çalışıldı. SAT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri operasyonu İstanbul valisi koordinasyonunda planladı ve harekete geçti" diye konuştu.

YOLCU KILIĞINDA KOMANDOLAR
NTV Diyarbakır temsilcisi Nizamettin Kaplan'ın "Neden sabah 05.45'e kadar beklendi" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Teröristin psikolojik ve fiziki yorgunluğunun en üst düzeye çıktığı dakikalarda harekete geçildi. İstanbul'un bu sabah rahat bir nefes alması için bu saat tercih edildi. Son telefon görüşmesi 1 saati aştı. Terörist bu uzun ikna çabalarına rağmen vazgeçmeyince gemiye yolcu kılığında sızan SAT komandoları operasyon yaptı."

450 GRAM PATLAYICI
Teröristte 3 adet 450 gram A4 tipi patlayıcı ele geçirildiğini açıklayan Şahin, yanında şişeler de bulunduğunu kaydetti.

1986 doğumlu Güzel'in 2009'da askere gittiğinin ancak daha sonra firar ettiği bilgisine ulaşıldığını vurguladı.

1 Ağustos 2011 tarihinde Kocaeli Üniversitesi'nde Büro Yönetimi okuyan bir arkadaşı ile kentte ev tuttuğunu ve ev sahibine kendisini

Bakan şahin, Mensur Güzel'in ev arkadaşı ve onunla birlikte bulunan iki kişinin gözaltına alındığını da açıkladı.

'ÖZEL BİRLİKLERE KAPIYI BİZ AÇTIK'
Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan rehinelerden Kadir Altunoğlu, teröristin kendilerini üst katta tuttuğu sırada sabaha karşı 5-6 el silah sesi duyduklarını anlattı.

Arka kapıyı açtıklarını ve SAT komandolarının gemiye buradan girdiğini ileri süren rehine, özel birliklerin teröristi etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Operasyonun ardından komandoların başka bir eylemci ihtimali nedeniyle tüm biletleri ve kimlikleri tek tek incelediğini söyledi.

Deniz otobüsünden tahliye edilen yolcular Silivri Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü ve yolcularda herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı açıklandı.

Dün akşam saatlerinde kaçırılan gemi, Marmara Denizi'nde çizdiği zikzakların ardından gece yarısına doğru yakıt sorunu nedeniyle İstanbul Selimpaşa açıklarına demirlemişti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, deniz otobüsüne saat 05.35 itibarıyla operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verildiğini belirterek, ''Operasyonun başlamasından çok kısa süre sonra gemiye çıkılarak eylemci ölü olarak ele geçirilmiştir. Eylemcinin terör örgütü mensubu olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Eylemcinin üzerinde bir düzenek mevcuttur'' dedi.

BOMBA DÜZENEĞİ
Mutlu, ''Kendisiyle kurulan temaslarda terör örgütü mensubu olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Şu anda üzerinde bir düzenek mevcut. Kablolar, buton şeklinde birtakım tertibat var. Bomba uzmanlarımızın gemide yapacakları inceleme sonucu nasıl bir düzenek olduğu netleşecek'' şeklinde konuştu.


ntvmsnbc