ANKARA - Adalet Bakanlığı, hâkim ve savcıların silah taleplerinin MKEK stoklarındaki yetersizlik nedeniyle uzunca bir süredir karşılanamadığını belirtirken, "Hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın diğer kaynaklardan şahsi kullanımları için silah edinmelerinde sorun bulunmamaktadır" açıklaması yaptı. Bakanlık, "En büyük silahları vicdanları olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın, görevlerini, herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmeksizin sürdürebilmeleri amacıyla mevcut önlemlerin artırılarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda da güvenlik makamları nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Sözü edilen önlemlerin hayata geçirilmesi, titizlikle takip edilmektedir" açıklaması yaptı. 
 
Bakanlık'tan o iddialara yanıt
Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıların güvenlikleri açısından silah edinmelerinde zorluklarla karşılaştıkları haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı. Ovacık Cumhuriyet savcısının maruz kaldığı menfur saldırısı sonrasında kamuoyu gündemine gelen; hâkim ve savcılarınruhsatlı silah alımları ve adliye lojmanlarının güvenliği için kamera sistemi kurulması konularında açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakanlık, "Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, yasal olarak silah taşıma hak ve yetkisi bulunmaktadır. Bu hak ve yetki, zor alım (müsadere) silahlarından edinmek yahut diğer yasal kaynaklardan temin etmek biçiminde kullanılabilmektedir" dedi. 
 
MKEK stokları yetersiz ama başka kaynaklar var

Bakanlık şöyle devam etti: 
 
"Hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın zor alım (müsadere) silahı talepleri, Bakanlığımız aracılığıyla Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) iletilmektedir. Talepler MKEK tarafından değerlendirilmekte ve sözü edilen kurumun stokları dâhilinde karşılanabilmektedir. MKEK stoklarının yetersizliği nedeniyle bu taleplerin uzunca bir süredir karşılanamadığı görülmektedir. Buna karşın, hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın diğer kaynaklardan şahsi kullanımları için silah edinmelerinde sorun bulunmamaktadır." 
Güvenlik ihtiyaçları ve talepler dikkate alınarak, ülke genelindeki hâkim ve savcı lojmanlarına kamera sistemi kurulması çalışmalarının süredir devam ettiğini bildiren Bakanlık, "Güvenlik hassasiyetleri ve talepler önceliğinde sürdürülen bu çalışmalar kapsamında bazı lojman binalarında sistem kurulumu tamamlanmış, diğerlerinde ise kurulum çalışmaları devam etmektedir. Talebe bağlı olmaksızın yurt genelindeki bütün Adliye lojmanlarında sözü edilen sistemin kurulumu, kısa süre içinde tamamlanacaktır" dedi. 
 
En büyük silahları vicdanları
Adalet Bakanlığı, "En büyük silahları vicdanları olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın, görevlerini, herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmeksizin sürdürebilmeleri amacıyla mevcut önlemlerin artırılarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda da güvenlik makamları nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Sözü edilen önlemlerin hayata geçirilmesi, titizlikle takip edilmektedir" açıklamasını da yaptı. 



Dünya