Büyükçekmece'deki rezidans yolsuzluğu soruşturmasında gözaltına alınan Eresin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bircan Eresin'in rüşvet konuşmaları teknik takibe takıldı. Eresin'in; rezidansları mühürleten soruşturma savcısı Mustafa Kemal Gül'ü tayin ettirmek için ünlü bir türkücüden yardım istediği kayıtlara geçti. Gül'ün görev yerinin değiştirilmesi için lobi çalışması da yapıldığı anlaşıldı. Eresin'in, muhasebe çalışanı M.İ.'yi arayarak "Parayı gerekli yerlere dağıtın" dediği belirlendi. Soruşturma, Yolsuzlukla ve Haksızlıkla Mücadele Derneği'nin, Eresin Life ve Art Center projesinin kaçak olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasıyla başladı. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül, bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından mayıs ayında operasyonu başlattı. Savcı Gül, 20'şer katlı iki rezidansı da mühürletti. Polis ekipleri de, Ahmet Bircan Eresin'i teknik takibe aldı. Mühürlenen inşaatların yeniden faliyete geçirilmesi için Eresin, şirkettin bazı çalışanları ve Büyükçekmece Belediyesi'nden bazı üst düzey yöneticiler arasında geçen telefon görüşmeleri bu takibe katıldı.

"PARAYI DAĞITIN" TALİMATI
Teknik takip kayıtlarına göre; inşaatın mühürlenmesine sinirlenen Eresin, muhasebe çalışanı M.İ.'yi arayarak, "Bu inşaatın bitirilmesi için ne gerekiyorsa yapın. Parayı dağıtın" dedi. İlk olarak da Savcı Gül'e rüşvet verilmesi talimatını verdi. Bir şirket çalışanı Eresin'e "Bu savcı rüşvet yemez" dedi. Bunun üzerine, haziran ayındaki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararnamesinde Savcı Gül'ün yerinin değiştirilmesi için lobi çalışması başlatıldı. Sonra N.S. isimli ünlü türkücü, Savcı Gül'ün yerinin değiştirilmesi için Ankara'ya gitti ancak olumsuz yanıt aldı. Belediyeden bazı yöneticilerle görüşen muhasebe çalışanları ise, verdikleri rüşvetleri bir pdf dosyasına kaydetti. Polisin bu kayıtları incelediği belirtildi. Belediyenin Life Center'da 31 bin metrekarelik kaçak yapılaşma olduğu halde, 3 bin 849 metrekarelik bölüme ceza kestiği de belirlendi. Bu nedenle 3 milyon 698 bin 696 lira tutarında olması gereken cezanın 454 bin 869 lirada kaldığı anlaşıldı. Eresin'in, kaçak inşaatın ardından Büyükçekmece Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl 11'ncisini düzenlenen Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ne sponsor olduğu da ortaya çıktı.

CEZADA İNDİRİM YAPILMIŞ

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün sponsorluk nedeniyle Eresin'e bir plaket bile verdi. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı da, bilirkişi raporunun ardından Büyükçekmece Belediyesi'ne yazı yazarak, "Beykent'teki 20 katlı rezidanslarda fazladan inşaat yapıldığı, ruhsatının geriye doğru düzenlendiği görülmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dört defa yazı göndermesine rağmen neden gereken yapılmamıştır? İmar kirliliğine neden olan bu inşaatın belediyenin vermiş olduğu imar durumuna göre yapılması için gereğini yapın" şeklinde bir yazı gönderdi. Savcılık, Büyükşehir Belediyesi'ne yolladığı yazıda da, "Sorumluluğunuzda olan inşaatı neden denetlemediniz? Dört defa yazı yazmanıza rağmen, inşaatın devam ettiğini bildiğiniz halde neden gerekli işlemleri yapmadınız?" sorusunu sordu. Gözaltına alınan Ahmet Bircan Eresin ve 6 şirket çalışanının sorgusu sürerken, eski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya'nın önceki akşam geç saatlerde, emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

'Davetiyenizi vereceğim' sözüm farklı algılanmış
Eski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya iddialara karış şunları söyledi: "Bircan bey benim dostum, ağabeyim. Beni arayarak yardım istedi. İmar müdürünü arayarak, 'Yapabilecek bir şey varsa yardım edin' dedim. Kendilerine, 'Büyükşehir belediyesine yazı yazın. Hakemlik yapsın' diye telkinde de bulundum. İnşaatta 31 bin metrekare fazlalık olduğunu emniyette öğrendim. 1 Temmuz'da kızımın düğünü oldu. Büyükçekmece Belediyesi başkan yardımcısı ve imar müdürü arkadaşımı arayarak, 'Davetiyenizi getiriyorum' dedim. Farklı algılanmış. Telefon dinlemelerine takılmışım."



ERHAN ÖZTÜRK/Sabah