Korza Yayıncılık, 3 gün arayla tekrarlanan oy pusulası ihalesinin ilkinde 11,9 milyon teklif vermişti. İkincisinde ise 899 bin lira ile ihaleyi kazanmıştı. Oda, iki rakam arasındaki uçurumu dikkate alarak konuyu disiplin kuruluna intikal ettirdi. Üç kez toplanan kurul, Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayi Meslek Komitesi'nin de görüşüne başvurarak kınama cezası kararı aldı.

Değerlendirmelerin sonunda hazırlanan tutanak Oda Meclisi'ne sunuldu. Disiplin Kurulu tutanağında, genel seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basım işi şartnamesinin Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) hazırlanarak, ihaleyi yapan Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) gönderildiği, ihalede Korza Yayıncılık şirketinin önce 13 milyon liralık teklif verdiği, daha sonra da bunu 11,9 milyon liraya düşürdüğü ifade edildi. Tutanakta, ihalede yeterlilik şartını taşıyan diğer firma Başak Matbaacılık'ın da önce 12,8 milyon lira teklifte bulunduğu, ikinci teklifte bunu 12 milyon 40 bin liraya düşürdüğü belirtildi.

DMO'nun bedelin fahiş olduğu gerekçesiyle bu ihaleyi iptal ettiğine dikkat çekilen tutanakta, yeniden ihaleye çıkıldığı, ikinci ihalede de en düşük teklifin 899 bin lira ile Korza firmasınca verildiği kaydedildi. Tutanakta, şu değerlendirmeye yer verildi: "Birinci ihaledeki 11,9 milyon lira teklifin ikinci ihalede 899 bin liraya kadar indirilmesi dikkat çekicidir. Yapılacak işin mahiyeti ve basım için gerekli kağıtların işi yapacak firmaya YSK tarafından verileceği de dikkate alındığında, gerçek maliyetle talep edilen bedelin arasındaki çok fahiş fark dikkat çekicidir. Gerçek bedelin fevkinde bir bedelin talep edilmesi de, haksız bir kazanç sağlamaya yönelik olur. Bir kamu kuruluşu olan ASO'nun üyeleri de, mesleklerinin icrasında ve davranışlarında dikkatli olmak zorundadır. Meslek etiğine uygun düşmeyen tavır ve hareketlerde bulunmak, oda üyeleri için yasaklı bir davranıştır. Üyenin bu ve benzeri davranışları üyesi oldukları odanın itibarını zedeleyici niteliktedir. Bu nedenle Korza ile Başak'ın ihaledeki tutum ve davranışlarında mesleki yönden kusurlu olarak kabulü gerekmiştir."

Tutanakta, Disiplin Kurulu'nun 'açıklanan suçlar sebebiyle ve eylemin etkili ve kapsamının geniş olması dikkate alınarak, Korza Yayıncılık Basım Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi ile Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizm. Ltd. Şirketi'ne oybirliğiyle kınama cezası verilmesine' hükmettiği bildirildi. Söz konusu karar, daha sonra ASO Meclisi'ne gönderildi. Oda Meclisi de kınama cezasını onayladı. ANKARA AA