ANKARA - Bir süre önce siber saldırılara hedef olan çok sayıda kurum ve kuruluşun yetkilileri, gönderilen elektronik postalarla bilgisayar serverlarının ''hack''lendiğini öğrendi.

Bilgisayar ortamındaki verilerinin depolandığı ''server''lardaki çok sayıda gizli bilgi ve belgeyi ele geçirdiklerini öne süren hackerler, sözkonusu verilerin iadesi karşılığında yüksek miktarda para talep etti.

Anlaşmaya yanaşmayan kurum ve şirketlerin yöneticilerine şantaj yapan bilgisayar korsanları, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ele geçirdikleri dokümanları internet üzerinden yayınlama tehdidinde bulundu.

Hackerların şantajına boyun eğmeyen şirketlerin verileri internet üzerinden yayınlanırken, tehditlerin hedefinde olan ve aralarında büyük bir bankanın da bulunduğu öne sürelen çok sayıda kurum savcılığa başvurdu.

ŞİRKET 10 BİN DOLARI VERMEYİNCE...
Antalya'daki bir otomotiv firmasının serverını da hackleyen bilgisayar korsanları, şirketin müşteri portföyü ve iç yazışmaları ile veri tabanını ele geçirdi.

Söz konusu firmaya elektronik posta göndererek ele geçirdiği dijital belgeler karşılığında 10 bin dolar talep etti. Siber şantaj karşısında şok olan firma yetkilileri soluğu savcılıkta aldı. Bunun üzerine hackerler, firmaya ait verileri internetten yayınladı.

Firmaya ait veri tabanının yayınlandığı web sayfası üzerinden bir de mesaj yayınlayan hacklerlar, ''Antalya'da bulunan ....... otomotiv serveri hacklenerek müşteri portföyü, iç yazışmaları ve mssql (veri tabanı) alınmış, tüm uğraşmalarımıza rağmen uzlaşma yoluna gitmemiş ve bu bilgilerin internete düşmemesi için hiç bir girişimde bulunmamışlardır. Bu sebeplerden ötürü bilgilerini burada yayınlama ihtiyacı duyuyoruz'' ifadelerini kullandı.

REST ÇEKENLERİN GİZLİ BİLGİLERİ İNTERNETTE
İşi daha da ileri götüren kendilerine ait bir web sitesi kurarak kendilerine rest çeken şirketlerin dijital ortamdaki önemli bilgilerini yayınlamaya başladı.

Sitenin giriş sayfasından da bir uyarı mesajı yayınlayan hackerlar, ''Uzlaşma yoluna gitmeyerek şikayet etmeye çalışan ya da dataları önemli görmeyen firmaların müşteri portföyü, muhasebe detayları ve özel dosyaları bu sitede yayınlanacaktır ve rakip firmalara mail yollanarak sitemizdeki verilerden haberdar olmaları sağlanacaktır'' şeklinde tehditler savurdu.

Adı geçen sitede hackerlarla anlaşma yoluna gitmeyen ve savcılığa başvuran 3 ayrı şirketin dosyaları yayınlanırken, benzer şekilde tehdit edilip hackerların istediği parayı verenlerin sayısı ise bilinmiyor.

AA