YGS şifreli kopya skandalını bir an önce çözüme kavuşturmanın bir yolu da öğrencilerin üzerlerinde karalama yaptıkları kitapçıkların incelenmesi. Eğitimcilere göre öğrencilerin şifreleme yöntemini uygulayıp uygulamadıkları karalama üzerinden tespit edilebilir, bunun için savcılığın harekete geçmesi gerekiyor. Eğitimcilere göre matematik testinde 30 net ve üzeri yapan öğrencilerin kitapçıkları incelenerek şifrelemelerle ilgili karalama yapılıp yapılmadığı tespit edilebilir.

İşte eğitimcilerin görüşleri:
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç Öztürk: Matematik testinde 30 ve üzeri net yapanların kitapçıklarını savcılık isteyip inceletebilir. Hatta sınav sonuçlarını beklemeden soru kitapçıkları üzerinden rasgele bir inceleme yapılsa bile şifre karalaması yapılmışsa tespit edilebilir. Savcılık nasıl bir inceleme yapıyor, bunu bilmiyoruz. Bu yöntem için savcılık adayların orijinal, üzerinde karalama yaptıkları kitapçıkları isteyebilir.

Eğitim-İş Genel Sekreteri Levent Akça: Esas incelenmesi gereken orijinal, öğrencilerin el yazılarıyla işlem yaptıkları kitapçıklar olmalı. Başka çaresi yok. Öğrenci işlem yaparken şifreyi kitapçığa işlemişse açığa çıkacaktır.

Eski Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: Savcılık karalanmış kitapçıklar için bir bilirkişi oluşturup inceletmeli. Buna öncelik vermek gerekiyor.

Algoritma sızmasa da ‘şike’ olabilir!
Eğitimcilere göre ‘şifre’ veya ‘algoritma’ dışarı sızdırılmış olmasa bile, binlerce kişi günler öncesinden algoritmayı aramaya başlamış olabilir.
İstanbul Kültür Üniversitesi ARGE Merkezi Yöneticisi ve www.dogrutercih.com Koordinatörü Burak Kılanç:

“Algoritma dışarı sızmamış olsa bile her kişiye özel soru kitapçığının hazırlanacağı ÖSYM tarafından kamuoyu ile paylaşılınca, bu konuya kafa yoran bazı dershane öğretmenleri, cevapların bir algoritma ile sıralanacağını önceden düşünmüş ve sınav öncesinde kendilerince bazı şifre çözümleri üretmiş olabilirler.

Bunu öğrencileri ile paylaşmış olabilirler. Bazı haber kaynaklarında YGS’nin hemen öncesinde Google’da mod-medyan konusunda yapılan aramaların yoğunlaşması bu şekilde açıklanabilir. Kitapçıkların üzerinde şifre varmış da deşifre ediliyormuş gibi bir karalama yapılıp yapılmadığına bakarak bunun tespitini yapmak mümkün. Belirli net sayısı üzerindeki öğrenciler üzerinden de denetleme yapılabilir.”




Radikal