Tarım Bakanı Mehdi Eker, tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesine karşı aile şirketi kurulması, tek bir kardeşe hisse devri zorunluluğu ya da toprağı işleten kardeşin diğerlerine kira ödemesi formülleri üzerinde çalışıldığını söyledi.

Arazi toplulaştırması ve tarım arazilerini miras yoluyla bölünmesine karşı yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiyenin Avrupaya karşılaştırıldığında nitelikli ve geniş tarım arazisi açısından son derece yetersiz olduğunu ifade etti. Bir yandan arazi toplulaştırma çalışmaları sürerkenmiras yoluyla bölünmeye karşı da önlem alınması gerektiğini anlatan Eker, bu kapsamda dünyadaki örnekleri incelediklerini bildirdi.

Miras yoluyla bölünmeyi engellemek için düşündükleri formüllerden birinin, tüm kardeşlerin ortak olduğu aile şirketi şeklinde yapılanma olabileceğini belirten Eker, Bu yöntemle herkes mirası oranında şirkete ortak olur. Anlaşmazlık durumunda, şirket kayyuma devredilir ve kayyum işletir dedi.

‘Kız çocukları ne yapar?’

Bir başka formülünse kardeşlerden birinin, diğer hisseleri satın alması yöntemi olabileceğini belirten Eker, Bu durum, mevcut durumda da mağdur olan kız çocuklarının aleyhine olmaz mısorusu üzerine, “Eğer anlaşmazlık olursa mahkeme yoluyla hakkını arargörüşünü dile getirdi. Eker, üçüncü formül olarak da kardeşlerden birinin işletmeciliği üstlenmesi ve diğer kardeşlere kira ödemesişeklinde olabileceğini ifade etti.

Tarım arazilerinin toplulaştırılması ile üretim maaliyetlerinin düşeceğini kaydeden Eker, Örneğin bir salça firması geliyor bize 50 bin dekarlık araziye ihtiyacım var, kiralayacağım diyor. Ama Türkiyede o büyüklükte arazi yokdedi.



Cumhuriyet