Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal, Dink'ten sonra Orhan Pamuk vurulacağını açıkladı. Taraf gazetesine göre Fırat Alkaç'ın haberine göre, Pamuk’u öldürmeyi planladıklarını ancak sonra vazgeçtiklerini iddia etti. 

Şu an Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan Yasin Hayal, Hrant Dink cinayetinin ardından gözaltına alınıp sorgulanmak için adliyeye getirildiği sırada, “Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı” demişti. Yasin Hayal, Hrant Dink suikastından beş yıl sonra, bu sözlerine açıklık getirdi: 

Hrant Dink cinayeti çok ses getirdiği için Orhan Pamuk’u öldürme planının rafa kaldırıldığını ifade eden Yasin Hayal, şunları anlattı: “Orhan Pamuk için sarf ettiğim o sözden ötürü çok pişmanım. Gençlik ve cahillikten kaynaklanıyordu. Bir gün buradan çıkmak nasip olursa kendisini ziyaret edeceğim. Bir büyüğüm olarak elinden öpüp özür dileyeceğim. Hakikaten pişmanım. Hrant Dink’in öldürüldüğü dönemde Orhan Pamuk’un da ismi geçiyordu. Erhan Tuncel, Orhan Pamuk’un çok tehlikeli bir insan olduğunu söylemişti. ‘Türk milleti için iki tehlikeli insan var, biri Hrant Dink diğeri Orhan Pamuk. Bunlar ilk etapta ortadan kaldırılması gereken kişiler. Ama önce Hrant Dink’ diyordu. Hrant Dink’ten sonraki hedef Orhan Pamuk’tu. 

Olay uluslararası boyut alınca herhalde bu plandan vazgeçtiler. Orhan Pamuk yurtdışındayken şöyle bir ifade kullanmış: ‘Türkler 1.5 milyon Ermeni’yle, yüzbinden fazla Kürt’ü katletti’ Bana bunu Erhan Tuncel söyledi. Erhan, ‘Bu cümleyi kullanmasa Nobel ödülünü ona vermezlerdi’ diyordu. ‘Orhan Pamuk meselesini de beraber çözeceğiz’ diye konuşuyordu."