Tebliğnamade, “İnsanlık suçu yok, terör suçu var” denilerek davanın zamanaşımından düşmesi talep edildi. Tebliğname kararı verecek olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Yargıtay da bu kararı onarsa, bu sanıklar yönünden de dosya kapanmış olacak.


Müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, “Dümdüz bir onama kararı verildi. Tebliğname bana bugün tebliğ edildi. İtiraz edeceğim. Cevap hakkımızı kullanacağız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tebliğnamede hiçbir gerekçe gösterilmeden suç insanlığa karşı suç değil, terör suçu kapsamındadır diyen mahkemenin kabulünün onanması istenmiş” dedi.
 
Süreç nasıl işlemişti?
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 37 kişinin yakılarak öldürülmesinden sonra başlayan 19 yıllık yargı sürecinin son sanıkları için “zamanaşımı” kararı çıkmıştı. Mahkeme, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışma suçuna iştirak” suçundan yargılanmakta olan sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu hakkındaki davaların 15 yıllık zamanaşımı süresinin 2 Temmuz 2008’de dolduğunu belirterek bu sanıklar yönünden “zamanaşımı nedeniyle düşürme” kararı vermişti. Mahkeme, sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Kocak, İhsan Çakmak, Hasan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu’nun kamu görevlisi olmadığını, kaldı ki eylemlerinin de “Anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmaya katılma” olduğunun altını çizip bu nedenlerle davalarının zamanaşımına uğradığına hükmetmişti. Mahkeme sanıklardan Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ’ın ölmüş olmaları nedeniyle davalarının düşürülmesine karar vermişti.

Hürriyet