(İHA) - Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilen ve sözde Ermeni soykırımını tanıyan karar tasarısının Salı günü gerçekleştirilecek Genel Kurul'da gündeme alınmasının beklenmesi Hatay'da yaşayan Ermenileri rahatsız etti. Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan ve Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyünde yaşayan Ermeniler, bu tasarının her yıl yeniden gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını söyledi. Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, "Bu siyasi oyunları her sene duymaktan sıkıldık" dedi.

Türkiye ve Ermenistan'ın bir an önce bir araya gelerek siyasi yönden bu diasporaya konuşma hakkı vermemesi gerektiğini kaydeden Kartun, bu yasa tasarısını kınadıklarını söyledi.

"MEYDAN ERMENİ DİASPORASINA KALDI"
Amerika'nın her zamanki gibi Türkiye ve Ermenistan'ı karşı karşıya getirmek istediğini aktaran Kartun, "Bu siyasi oyunları artık her sene duymaktan sıkıldık. Tabii Amerika'nın her zamanki gibi en büyük silahı ve siyasi kozu Türkiye ve Ermenileri her zaman karşı karşıya getirmek için elinden geleni yapıyor. Hoş bir şey değil. Kınıyoruz. Her sene siyasi olduğunu düşündüğümüz Ermeni soykırım tasarısı bizi sıktı. Türkiye ve Ermenistan'ın bir an önce siyasi yönden bu diasporadaki Ermenilere konuşma hakkı vermemeleri gerektiğini düşünüyorum. Zaten hep iki devletin uzak kalmasından dolayı meydan Ermeni diasporasına kaldı. Seslerini çıkarabilmek için Amerika'daki Ermeni yanlılarını kullanıp siyasi amaçlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bilmiyorum bu amaçlardan ne kazanacaklar, kime faydası olacak bende anlamıyorum. Amerika'daki diasporadakiler bunu menfaatleri için mi yapıyor? Kime faydası olacak düşünemiyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün girişimleriyle kısa süre önce iyi bir adım atıldığını ancak arkasının gelmediğini söyleyen Kartun, "Aslında iyi adımlar atıldı. Cumhurbaşkanımız iyi bir adım attı. Dostluk elini uzattı. İyi kötü karşılıklı verildi. Ama tabii her devletin bir siyasi yönü vardır. Siyasi yönden Türkiye ve Ermenistan hiçbir zaman bir araya gelip de, tarihçilerle, hukukçularla oturup da artık bu yüzyıllık meseleyi kapatamıyorlar. Bu işlerine mi geliyor bilmiyorum. Ama olan halklara oluyor. Biz hakikaten artık sıkıldık bu olaylardan" şeklinde konuştu.

"SINIR KAPILARI AÇILMALI"
Halklar arasında bir sorun olduğuna hiçbir zaman inanmadığını kaydeden Kartun, "Türkiye ve Ermenistan'ın bir an önce işbirliği yapıp elçilikler kurup karşılıklı bir araya gelip sınır kapılarını açıp bu işleri düzeltmeliler. Benim bildiğim halkla çözülecek bir iştir bu artık. Siyasi rantla olacak bir iş değildir. Onlar hep kendi siyasi düşüncelerini ortaya çıkarıyorlar. Ama bu kapıların açılmasıyla bence halklar kendi arasında zaten barışı sağlayacaklar. Ve halklar arasında bir sorun olduğuna inanmıyoruz"dedi.




Ermenistan ve Türkiye arasında yeniden bir köprü kurulmasını istediklerinin altını çizen Kartun Türkiye-Suriye ilişkilerini örnek gösterdi. Kartun, "Suriye ile düne kadar düşmandık. Ne oldu şimdi en iyi komşumuz ve hatta müttefikimiz oldu. Vizeler kalktı, sınır açıldı. Daha öncelerinde Suriye'deki Ermeniler buraya gelmeye korkarlardı. Şimdi her hafta sonu öğle ve akşam yemeklerini burada yiyorlar. Buradaki farklılığı gördüler. İnsanlar buraya gelip bizleri gördükten sonra Türkiye'nin kıymetini anladılar.

İlk geldiklerinde 'Siz bu kadar rahat mısınız? Bizden daha iyisiniz' diyorlardı. Bize göre en önce sınır kapıları açılmalı. Elçilikler kurulmalı ve artık üçüncü devletlerin aradan kalkması lazım. Öncelikle Ermenistan'la bu barışı sağlayıp diasporadaki Ermenilerin bu hırçın davranışlarını biran önce kırmak lazım" diye konuştu.