ANKARA (ANKA) - İş dünyasını temsil eden sendika ve odalar Diyarbakır'da 13 askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan saldırıları yayınladıkları mesajlarla kınadı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, açıklamasında Türkiye'nin 12 Haziran 2011'de oldukça önemli demokrasi sınavını başarı ile geçmiş olduğunu belirterek, "Bugün maalesef halen terörle mücadele etmek durumundadır.Sözde demokratik haklar için yapıldığı söylenen bu tür terör eylemleriyle geçmişte de görüldüğü gibi bugün de bir şey elde etmek mümkün değildir. Eğer, ülkemizin dünya ölçeğinde elde ettiği başarıyı sürdürmesi, ülke genelinde refahı artırmayı ve iş sahaları oluşturmak için yeni yatırımlar yapılmasını istiyorsak ilk etapta güvenlik ve huzuru tesis etmemiz gerekmektedir. Aksi halde ne demokrasiden ne de ekonomik gelişmeden söz etmek mümkün olmayacaktır.
Bu vesileyle tüm MÜSİAD camiası olarak, Diyarbakır Silvan'da hain saldırı sonucu şehit edilen askerlerimize Cenab-ı Haktan rahmet ve kederli ailelerine başsağlığı dileriz" dedi.

-BU TÜR EYLEMLERLE MİLLETİMİZİ YILDIRAMAZLAR-

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, saldırının derin bir üzüntü yarattığını belirterek "şiddetle kınıyoruz" dedi. Özdebir "Barış ve kardeşlik projesinde yol alırken terörden nemalanan oluşumların, terörü; kardeşliğimizi bozmak ve pazarlık aracı olarak kullanmalarını şiddetle kınıyoruz. Milli birlik ve beraberliğimizi zaafa uğratmak amacıyla yapılan bu eylemlerle milletimizi yıldıramazlar. Türk milleti bu gibi provokasyonlarla inancını ve terörle mücadele konusundaki azmini yitirmeyecektir.Bu hain saldırıda hayayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, milletimize ve ailelerine başsağlığı, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum."
Özdebir, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e de bir mesaj göndererek, olaydan duyduğu üzüntüyü belirterek başsağlığı diledi.
Saldırılarla ilgili çeşitli sendika, oda ve kurumlardan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

-"DİNİ VE IRKI OLMAYAN TERÖRÜ LANETLİYORUZ"-

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar: "Terör örgütünün cumartesi günü Diyarbakır'da yol keserek kaçırdığı 2 asker ve 1 sağlık görevlisinin kurtarılması için başlatılan operasyonda, Silvan İlçesi kırsalında arama tarama yapan askerlerimiz hain bir pusuya düşürülmüştür. Çıkan çatışma ve atılan el bombaları nedeniyle 13 askerimizin şehit olması ve 7 askerimizin yaralanması, Ülkemizi ve Milletimizi derin bir acı ve üzüntüye boğmuştur.
Millet olarak Berat Kandili'ni kutlamaya hazırlandığımız bir ortamda, askerlerimizin pusuya düşürülerek şehit edilmesi, terörün dini ve ırkının olmadığını bize bir kez daha göstermektedir. İktidar, Muhalefet ve Sivil Toplum Kuruluşları, birlik ve beraberlik içerisinde, terörün kökünün kazınması için bir an önce harekete geçmeli, Türk Milletinin Birlik ve Beraberliğini bozmaya, hiç kimsenin ve hiçbir şer odağının gücünün yetmeyeceğini bütün dünyaya göstermelidir.
Biz Koop-İş Sendikası olarak; bu alçak ve hain saldırıyı yapanları, içeride ve dışarıda terör örgütüne destek verenleri lanetliyor, Ülkemizin birlik ve beraberliğinin bozulmasına hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğimizi belirtiyoruz. Vatanımızın birlik ve beraberliği uğruna şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, acılı Ailelerine ve Milletimize sabır ve başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyoruz."

-"YETER, DAHA KAÇ İNSANIMIZIN ÖLMESİ BEKLENİYOR"-

Türkiye Barış Meclisi Sekretaryası: "Dün Diyarbakır Silvan'da çatışmada 13 asker ve sayısı bilinemeyen HPG militanı daha yaşamını yitirdi. Süren askeri operasyonlarda ve silahlı çatışmalarda daha kaç insanımızı toprağa vereceğimizi ve herkesi yakan bu ateşin daha kaç ocağı söndüreceğini bilememek, bizleri ve tüm insanlarımızı kahrediyor. Her kurşun bizden bir parçamızı koparıyor her ölüm bizi barıştan ve çözümden bir adım daha uzaklaştırıyor. Acımız büyük, yaşamlarını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Kürt Sorunu'nun demokratik çözümsüzlüğündeki ısrar, isteksizlik, tereddütlü davranış ve zamanında hareket etmemenin bedelini bu toprakların insanları on yıllardır çok ağır ödüyor. Artık yeter, sabır taşı çatlamak üzere, ölümlere, acılara ve çözümsüzlüğe bir an önce son verilsin."

-"ŞEHİTLERİMİZİN ACISI YÜREĞİMİZİ DAĞLIYOR"-

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel: "Diyarbakır'ın Silvan ve Kulp ilçeleri arasında pusuya düşürülerek; 3'ü uzman erbaş, 10'u er olmak üzere 13 askerimizin şehit edilmesini derin bir üzüntüyle öğrendik. Yıllardır süren terör eylemlerinde binlerce gencimizi yitirdik. Artık isimlerini bile anımsamadığımız şehitlerin acılarını bugün ne yazık ki yalnızca anne, babaları, eşleri ve geride bıraktıkları çocukları yaşamaktadır. Onların ardından birinci derece yakınları, ateşin düştüğü yer olan ocakta yaşayanlar duymaktadır. Bu acıların sona ermesi, teröre karşı ulusça birlikte hareket etmek, ülkemizin demokratikleşmesi, insanlarımızın yaşamlarını artık yitirmemesi, barışın ve kardeşliğin yaşandığı bir Türkiye'yi yaratmak için duyarlı olmalıyız. Askerlerimizi şehit eden teröristlerin, teröre destek verenlerin bilmeleri gereken şudur: Bu ülkenin bölünmez bütünlüğü içinde yaşamak isteyenler, dış güçlerin desteği ile bu ülkeyi bölmek isteyenlere karşı tek yürek olacaktır. Şehitlerimizi saygıyla anıyor, geride kalan acılı ailelerine başsağlığı diliyoruz. Yaralı askerlerimize ise acil şifalar dileğiyle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

-"HAİN SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ"-

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök: "Askerimize sıkılan kurşun, ülkemizin dirliğine, birlik ve beraberliğine kast eder niteliktedir. Demokrasinin gelişmesine yönelik gösterilen iyi niyetli gayretler terör örgütünü rahatsız etmektedir. Barış, kardeşlik ve huzur ortamının güçlendiği bir dönemde terör örgütü hain saldırılarıyla kalleş yüzünü bir kez daha göstermiştir. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman olduğu gibi bugün de bu tür saldırıların üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir. Demokratik çözümü TBMM yerine dağlarda askerimizi şehit ederek sağlamaya çalışanlara karşı bu ülke bundan böyle hoşgörülü yüzünü göstermemelidir ve göstermeyecektir.
BDP'nin Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne kasteder nitelikte kendi bildiğini okuyarak demokratik özerklik ilanı, Türkiye Cumhuriyeti Devletini bölmeye yönelik çalışmalardır. Özerklik, kendi varlığını sürdürmek adına bu ülkenin varlığının teminatı olan Mehmetçiklerimize haince kurşun sıkma hakkını vermemektedir. Sorun kürt sorunu değildir. Kürt vatandaşlarımızın ulusal varlığı ise hiçbir zaman tehdit altında olmamıştır. Bunun teminatının aynı çatı altında yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin olduğu bilinmelidir.Bundan sonra yapılması gereken, terörle mücadelede Türkiye'nin başta Kuzey Irak olmak üzere içeride ve dışarıda topyekün etkili bir temizlik harekatı olmalıdır. Artık bu ülke bir kez daha şehit cenazeleri görmek istememektedir. PKK'nın içerideki ve dışarıdaki siyasi uzantılarına bir ders vermenin zamanı gelmiştir. Bu konuda başta hükümetimiz olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine ve TBMM çatısı altındaki bütün siyasi partilere büyük görevler düşmektedir. Şahsım ve sendikam adına bu tür saldırıların son bulması ümidiyle, ülkemizin huzur ve güveninin bekası olan şehit askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerken, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum. Ruhları şad, mekanları Cennet olsun."

-"ELİ KANLI TERÖRÜ ŞİDDETLE KINIYOR VE LANETLİYORUZ"-

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: "Demokratik açılım diyerek ülkemizde etnik ayrımcılığın ateşini yakanlar ve onu her fırsatta körükleyenler, ektikleri ayrılık tohumlarının meyvelerini, her gün Türk ulusuna acı çektirerek, gözyaşı döktürerek toplatmaktadırlar. Yaşadıklarımız, emperyalist güçlerin ve AKP iktidarının şehitlerimizin kanı üzerinden sürdürdüğü pazarlıkların acı sonuçlarıdır. Siyasal iktidar terör konusunda net bir irade ortaya koymalıdır. Aksi takdirde ulus olarak şehit cenazesi uğurlamaktan, gözyaşı döküp hayıflanmaktan başka bir şey yapamaz hale geleceğiz. Bu yaşananlar, kardeş kavgasının gerçekleştirilmesi için uygulanan sinsi planın bir provasıdır. Ulusal birlik ve bütünlüğümüz, üniter devlet yapımız çok ciddi bir tehdit altındadır. Eğitim-İş Sendikası olarak hükümeti bir an önce daha duyarlı, daha tutarlı olmaya ve net bir irade ortaya koyarak, gerekli her türlü önlemi almaya davet ediyoruz. Artık terör örgütünü cesaretlendirecek adımlar atmaktan vazgeçilmelidir. Bu kahpe saldırıyı ve Terörü bir kez daha şiddetle ve lanetle kınıyoruz. Tüm ulusumuzun başı sağ olsun."

-"HAİN TERÖR SALDIRISINI NEFRETLE KINIYORUZ"-

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul: "Bu hain terör saldırısını şiddet ve nefretle kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyoruz. Milletçe başımız sağ olsun. Güvenlik güçlerimizin saldırıyı gerçekleştirilen bütün teröristleri en kısa sürede yakalanmalarını ve adalet tarafından hak ettikleri en ağır cezaya çarptırılmalarını diliyor ve istiyoruz.Bir kez daha belirtiyoruz ki; teröre başvuranlar, kan dökerek, insanlara acı yaşatarak amacına ulaşacağını düşünenler, terörle bir yere varılamayacağını, bir sonuç alınamayacağı büyük bir gafletin içine düştüklerini mutlaka anlayacaklardır. Ülkemiz, halkımız yaşadığı tüm acılara rağmen; demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden mutlaka ve mutlaka gelecek; bu ülkenin üniter yapısına, huzuruna, barışına, kardeşliğine, birliğine yönelen her türlü girişim ve saldırıyı ne pahasına olursa olsun bertaraf edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır."

-"BU OLAYLARI TOPLUM OLARAK BÜYÜK KAYGIYLA İZLİYORUZ"-

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Av. Tuncay Alemdaroğlu: "Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde teröristler tarafından şehit edilen iki uzman çavuştan sonra Diyarbakır - Lice karayolunda pusu kurarak iki asker ve bir sağlık memurunu kaçıran PKK terör örgütü, dün de Diyarbakır'ın Silvan ilçesi kırsalında ikisi ağır olmak üzere yedi askerimizin yaralandığı çatışmada 13 askerimizi şehit etmiştir. Barış ve kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bir süreçte yaşanan bu olayları toplum olarak büyük bir kaygı ile izlemekteyiz. Siyaset arenasında demokratik yollardan çözüm bekleyen sorunları daha da ağırlaştırarak çözümsüzlüğe mahkum etmeye yönelik bu tür terör eylemleriyle bir yere varılamayacağı bilincinden hareketle; sorumlu tüm siyasi parti ve kişilerin ülkenin huzur ortamına kavuşması için gereğini yapacağına dair umudumuzu sürdürmek istiyor ve başta şehitlerimizin aileleri olmak üzere tüm yurttaşlarımıza başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."(ANKA)