Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen "taş atan çocuklarla" ilgili teklifin görüşmelerine katılmak üzere geldiği toplantıda, muhalefet partili milletvekillerinin Osman Can'ın açıklamalarına "neden cevap vermediği" şeklindeki eleştirileri yanıtladı. Komisyon toplantısına Anayasa Raportörü Osman Can'ın açıklamaları damgasını vurdu. Bu yönde Adalet Bakanı Ergin'e sert eleştiriler yönelten muhalefet partili milletvekilleri Adalet Bakanını'nın neden bu açıklamalara tavır koymadığı tepkileri geldi. Komisyonda MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın'ın, Can'ın açıklamaları ile ilgili Hükümet üyeleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını eleştirerek, "Adalet Bakanı'nın bu açıklamaya tavır koymasını bekliyoruz" dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de, Ergin'e yönelttiği eleştiride, "Adalet Bakanı olarak yargı bütünlüğünü korumak zorundasınız. Bu sizin göreviniz. Yargı bütünlüğünün korunması bakımından harekete geçmelisiniz" dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını Hükümet işine geldiğinde eleştiriyor, işine gelmediğinde destek veriyor yapılan açıklamalara. Bu konuda destek ve teşvik veren açıklamalar yapan Hükümet üyelerini, komisyon başkanlarını kınıyor ve ayıplıyorum" diye konuştu. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Cumhurbaşkanı Gül ve Hükümet üyeleri tarafından Can'ın açıklamalarına yönelik "destek" tepkilerini eleştirdi. CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı yönlendiren Can'a tepki gösterirken, gelen destek sözlerini de eleştirdi. Güner, yargı kararlarına ve Yüksek Mahkemenin vereceği karara herkesin saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda gelen eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin, bu konuda herkesi samimi olmaya çağırarak şöyle dedi: "Anayasa Mahkemesi ile ilgili, yargı bağımsızlığı ile ilgili yapılan eleştirilerle ilgili, bu konuda herkesi samimi olmaya davet ediyorum. Bu noktada herkesin, ama herkesin parlamentoda görev yapan milletvekillerinin, bakanların, Devlet bürokrasisinin, yargıda çalışanların, yargı derneklerinin başındakilerin ve üyelerinin ama herkesin buna saygı göstermesi lazım. Herkes çıkıp, 'Şu şunu söyledi, bu bunu söyledi' Bütün bunlar konuşulduğu vakit, bütün bunlara samimiyetle karşı çıkmamız lazım."

Ergenekon vurgusu

Ergin, CHP'li milletvekilleri tarafından Osman Can'a yanıt vermediği için kendisine yöneltilen eleştirilere ise "Ergenekon" vurgusu yaparak yanıt verdi. Sadullah Ergin, "Kimden gelirse gelsin sürmekte olan bir davayı etkileyebilecek mahiyette ki beyanlardan kaçınmalıyız. Elbette mahkemelerin vermiş olduğu kararlar eleştirilebilir. Ama yargılama süreci devam ediyor ise hepimiz buna itina etmeliyiz. Gizli tanıklarla görüşerek, beyanlarla bu davaları etkileyecek tavırlardan hepimizin kaçınması gerekiyor. Bu konuyu böyle aşarız diye düşünüyorum" dedi.
 


Anka