İCRA TAKİP TALEBİNDE BORÇLUNUN ADININ YANLIŞ YAZILMASI ALACAKLININ MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYETE KONU TALEBİ MADDİ HATA SONUCU YAZILAN İSMİN DÜZELTİLMESİ ŞİKAYETİN REDDİ YERİNE KABULÜ GEREKMEKTEDİR


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Kambiyo senetlerine özgü takibin kesinleşmesinden sonra alacaklının senet borçlusunun gerçek isminin Ragıp olduğu belirterek takip işlemlerine borçlunun gerçek ismiyle devam edilmesini talep etmesi üzerine icra müdürlüğünce talebin reddine karar verildiği ve alacaklının buna ilişkin memur muamelesini şikayet konusu yaptığı anlaşılmıştır.

Somut olayda, takibe konu bonoda keşideci yerinde E. G. ismi yazılı ise de bonodaki ve takip talebindeki vatandaşlık numarasının R.. G..'a ait olduğunun anlaşılması karşısında alacaklının takip talebinde takip borçlusu olarak R.. G..'ı gösterdiğinin ancak maddi hata sonucu "Ragıp" yerine "Emre" ismini yazdığının kabulü gerekir. Bu nedenle alacaklının şikayete konu talebi borçlunun değiştirilmesi niteliğinde olmayıp maddi hata sonucu yazılan ismin düzeltilmesine ilişkin bulunduğundan mahkemece şikayetin kabulü yerine reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/09/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.