Hükümet 'demokratik açılım' kapsamında Meclis'e sunduğu ilk kanun tasarısı olan 'polise taş atan çocukların terörle mücadele kapsamından çıkarılmasını' öngören düzenlemeyi raftan indirdi. Kasım ayında Meclis'e sunulan, 10 Aralık'ta da Anayasa Komisyonu'nda görüşülecekken ertelenen kanun tasarısı, önümüzdeki hafta yeniden komisyon gündemine gelecek. Ay sonuna kadar da Genel Kurul'dan yasanın çıkarılması hedefleniyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün Meclis'te CHP, BDP ve MHP'yi ziyaret ederek tasarıya destek istedi. Muhalefet genel anlamda tasarıya destek verirken, CHP'den şartlı destek geldi. Anamuhalefet partisi, terörist başı Öcalan'ın yeniden yargılanmasına imkan verebilecek maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. BDP, tasarıya her türlü desteği vereceklerini açıkladı. MHP ise kendilerinin de bir çalışma yapacağı gerekçesiyle süre istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bir açıklama yaparak, "Büyüklerin günahını küçüklere ödetmemek gerekir, umarım el birliği içinde bu yasa geçer. Çocukları kaybetmek değil, kazanmak lazım. Çünkü adı üstünde, onlar çocuk." dedi. Bu arada, Meclis Adalet Komisyonu bir alt komisyon kurulması konusunda uzlaşıya vardı. Gerekirse ceza hukukçularından kaygıların giderilmesi noktasında destek istenecek.

Adalet Bakanı'nın dün ilk durağı CHP idi. Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, terörist başı Öcalan'la ilgili çekincelerini aktardı. Bunları not eden Bakan Ergin'in bir sonraki adresi ise BDP'ydi. Tasarıya destek vereceklerini kaydeden BDP Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini söyledi. Sadullah Ergin son olarak MHP'nin kapısını çaldı. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, kendilerine iletilen dosya üzerinde çalışma yapacaklarını belirterek, "MHP olarak biz bu konuda bir çalışma yapıp tekliflerimizi sunacağız. Bu çocuklar, yalnız cezalandırılmak değil topluma yeniden kazandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Görüşmeleri değerlendiren Bakan Ergin ise partilerin eleştiri ve önerilerine göre tasarının şekillenebileceğini kaydetti. Temasların olumlu geçtiğini aktaran Bakan, Adalet Komisyonu'nda kurulacak bir alt komisyonda da tasarının olgunlaştırılabileceğine işaret etti. Ergin, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'a af getirilebileceğine yönelik iddialara karşılık, "Bizim öyle bir öngörümüz yok. Olsa zaten paketin içine koyup getirmezdik. Parlamentoda diğer gruplarımızın böyle bir endişesi varsa, bu endişeleri de dikkate alıp, bir değerlendirme yapılabilir." diye konuştu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da ön çalışmayı tamamladıklarını ve önümüzdeki hafta tasarıyı gündeme alacakları tarihi belirleyeceklerini aktardı.

Hakkı Suha Okay (CHP Grup Başkan vekili): "Öcalan'a ilişkin bölüm tasarıdan çıkarsa, çocuklara ilişkin bölüm görüşülebilir. Parlamentodan, terörist başına af, tahliye ihtimali yaratacak bir düzenlemenin geçmesini CHP olarak istemeyiz. Bunu ön şart olarak düşünün."

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkan vekili): "Bu bir toplumsal soruna dönüşmeden gereken tedbirleri almak iktidarın sorumluluğundadır. Yasama olarak, parlamento olarak da buna her parti katkı vermek durumundadır. MHP olarak biz bu konuda bir çalışma yapacağız"

Ayla Akat Ata (BDP Grup Başkan vekili): "Bizim demokratikleşme için herhangi bir ön şartımız yok. Konunun bir siyasi polemiğe yol açmaması için yasanın sadece çocuklar eksenli getirilmesi ve torba bir yasa içerisinde ele alınmaması gerektiğini ifade ettik." ZAMAN