Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelmiş olabileceğini belirten Gönül, "Konu görüşülmüş olabilir, ama bakanlığımızdan Başbakanlık'a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi. Tek tip askerlik hayata geçerse, üniversite mezunu olanlar ile olmayanlar arasında fark kalmayacak. Herkes eşit sürede vatanî görevini tamamlayacak. Şimdiye kadar üniversite mezunları 6 ay kısa dönem askerlik yaparken, diğer vatandaşlar 15 ay sonunda tezkere alabiliyordu. Tek tip askerliğin 9 ay olabileceği ifade ediliyor.

Tek tip askerlik hayata geçerse, üniversite mezunu olanlar ile olmayanlar arasında fark kalmayacak. Herkes eşit sürede vatanî görevini tamamlayacak. Şimdiye kadar üniversite mezunları 6 ay kısa dönem askerlik yaparken, diğer vatandaşlar 15 ay sonunda tezkere alabiliyordu. Tek tip askerliğin 9 ay olabileceği ifade ediliyor. Bu da üniversite mezunlarının üzüleceği, diğer asker adaylarının ise sevineceği anlamına geliyor. Çünkü üniversiteliler 3 ay daha fazla askerlik yaparken, üniversite mezunu olmayanların askerlik süresi 6 ay azalacak. Öte yandan yeni düzenlemeyle, TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda dört yıllık üniversite mezunları arasından seçilen yedek subaylık dönemi tarih olacak. Yedek subaylar da askerliklerini er statüsünde tamamlayacak. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner de, koltuğu devralmadan önce yaptığı açıklamada yeni uygulamanın işaretini vermişti. Koşaner, "Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkân yaratılması önem arz etmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Uzmanlar ise yeni düzenlemeye karşı çıkıyor. Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin, "Askerlik 6 ayken bile üniversite mezunları gitmek istemiyor. Bedelli askerliği bekliyorlar. 9 aya çıkarsa, asker kaçağı sayısı artar. Kimse gitmek istemez. Üniversite mezunu adamları ne yapacaklar 9 ay? Patates soyduracaklar, kantine gönderip çekirdek aldıracaklar, subay gazinolarında garsonluk yaptıracaklar. Türk milleti evlatlarını subay astsubaya hizmet etsin diye mi askere gönderiyor?" diyor.

Emekli Hava Binbaşı Cüneyt Demircan ise, "Üniversite mezunlarının kendi branşlarında hizmet etmesi daha uygun. NATO ülkeleri ordularını küçültürken biz büyüyoruz. Bizim de küçültüp son teknoloji silahlara sahip şekilde savaşmamız lazım. Daha kısa olması lazım. Herkes askerliğini öteleyecek, bedelli çıkıncaya kadar." ifadelerini kullanıyor.

Emekli Binbaşı Şahin Akdoğan da, askerlik süresinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de asker açığı yok, tam tersi, fazlası var." değerlendirmesinde bulunuyor. (Zaman)